İki taraftan olan kötü örnekler daha zor şartlar ve istekler ile kiralamanın önünü açıyor konuyu açan arkadaşın örneğinden gidelim1500 olan kiracıdan sonra yeni alacağı kiracı ile yaşadığı sorunları düşünerek çok daha yüksek kira isteyecek veya tahliye sözleşmesi imzalamadan vermeyecek 3 kira depozito isteyecek kiracı 1 gün geciktirme yapsa anında ihtar çekecek anlayışlı olmayı kenara bırakacak peki neden yaşadığı tecrübelere göre hareket edecektir.

Kiracıda ev sahibi yaşadığı sorunlar nedeni yeni tuttuğu evde kendini garantiye almak için çeşitli adımlar atacaktır bu şekilde ard arda gelen durumlar toplumsal barışı bozan gelişmelerdir. Ev sahiplerin madem kiralara %25 şartı getirdin diğer ürünlerede aynı şekilde yapılsın demekte sonuna kadar haklı 1500 kira alan bir kişinin dairesinde bir kombi bozulsa 10-15 bin lira masraf yapacak yıllık kiranın 8-10 ayı gitti peki neden kombi fiyatı geçen sene 5k iken bugün 10-15k arasına geldi. Ev sahibinin sadece daire için yapacağı olası harcamalar %100-300 artıyor ama kira artmayacak

Ben arkadaşın yerinde olsam sözleşme bitimine 30-40 gün kala sözleşmeyi yenilemeyeceğine dair ihtarname gönderirim noter kanalıyla yine mi olmadı kendim oturacağım der çıkarırım ev sahibi 10 aylık kira bedelimi ceza alacak 1500x10:15000 olacaktır. Yeni kiracısı 4000 ise 4 ayda amorti eder kalan 8 ayda kira ortalaması yine artar odamı olmuyor evi satar başka yerde alırım . Kiracının çevresindeki ev fiyatlarına bakıp beni ilgilendirmez demesi ayrı bir etik sorundur eğer kiracı kanun benim yanımda sonuna kadar bundan yararlanırım diyorsa ev sahibide kendisini çıkarmak için her türlü yolu denemekte serbesttir.

Empatinin olmadığı yerde sorunlar daha çok büyüyecektir