merhaba;
php ye yeni başladım. kendime bir adres takip ve not/yapılacaklar programcığı yapmaya çalışıyorum.
şuan örnek login leri sorunsuz çalıştırabiliyorum. hatta 1 tabloya veri ekleme düzeltme örneklerini anladım gibi birşey. çoklu tabloya veri ekleme ve eklenmiş veri düzeltme (dinamik satırlar) işlemlerine ait bir native örnek bulamadım. misal.. ali ve veli diye arkadaşlarım olsun. hatırlama kısmında (emanet verilen malzemeler kısmında, ali'ye verdiğim tornavida-kitap-matkap ucu); (veli' ye emanet verdiğim 8 ram; 120lik ssd gibi) çoklu veri girişi örnek bulamadım. yani "12 Ekim 2022 de Ali ye verdiğim 4 emanet" diye bir ana isimde dosya kaydı ve içini açıp neler verdiğimi gösterecek bir master/detail örneği bulamadım. mecburen.. hepsini ayrı ayrı ekliyorum.
bir notepad e de bunları not alabilirim ama, kendime iş çıkardım. bu tür bir php hevesi oluştu. uğraşıyom yaaaaa....
bootstrap veya herhangi bir frame kullanmak istemiyorum. onun yerine klasik html-css-image kodları kullanmak istiyorum. ilerleyen zamanda JS/ajax vb eklentileri kullanan örneklere de geçiş yapmayı düşünüyorum.
netdeki örnek layout/lar full ekran genişliğinde ve header/footer lar sabit değil. veri uzadıkça ekranı aşağıya kaydırdıkça header kayboluyor ama genelde footer sabit duruyor. ben ise.. 2 side aynı yerde sabit orta kısımda kayma olsun diye düşündüm.
birçok forum ve kişisel sitelere baktım ama istediğim gibi bir yapı bulamadım. tabiki işi temelinde başlayıp, bu tasarım ve kod yazma işini kendime MESLEK olarak görmediğimden, direk DB örneklerini kendi ihtiyaçlarıma göre modifiye etme yoluna gittim. bu işten para kazanmak gibi bir düşüncem veya amacım yok. emekli oldum. evde kendimce bişiler yapmak istiyorum.
hazır paylaşılan layout-lara
<?php include("conn.php"); ?>
eklediğimde tasarım en üstten 5-20px arasında aşağı kayma yapıyor.
header ve footer ı sabit kalacak bir taslak css kodlarına ihtiyacım var.
malum index içerisinde klasik meta verileri ile Türkçe dil desteği eklerseniz sevinirim.
bölümler şu şekilde;
genel arka plan rengi ile aşağıdaki "dış çerçeve" aynı renk olsa daha iyi olur sanırım.
ekran çözünürlüğü ne olursa olsun ben 1000px kullanmayı düşünüyorum. monitörüm FHD olmasına rağmen.
DIŞ ÇERÇEVE (siyah renk - ince/kesikli çizgi) (bu kısmın adını istediğiniz gibi verebilirsiniz.)
genişlik : 1000px
yükseklik : ekran çözürlük yüksekliğinde.
body ve dış çerçeve background-color : göz yormayan açık bir renk seçebilirsiniz. (açık gri-toz saman sarısı-toz gök mavisi.. yani arka renk değiştirmek kolaydır)
iç kısmında header-navbar-content-footer bölümleri düşündüm
header ;
genişlik : 980px (990px de olabilir. duruma göre değiştiririm)
Başlangıç noktası dış çerçeve gibi en üstten ve sabit kalacak.. hiç değişmeyecek (php ile conn.php gibi kodları ekledikçe aşağı kaymayacak
yüksekliği : 100px;
header kısmında 4 bölüm olacak.. logo - site adı - saat / Çıkış gibi .. genişlikleri önemli değil. kendim değiştirebilirim. ama saat ve çıkış en sağda ve 100px olabilir. (bir tane hazır dijital saat örneği gördüm. include ile o alana yerleştirmeyi düşünüyorum). Çıkış içinde bir image dosya üzerine tıkladığımda logout.php yi çalıştırsın düşünüyorum. saat ve çıkış için yükseklikleri 40/60 px şeklinde, altlı üstlü düşündüm. Üstte saati ekleyip hemen altına da Çıkış image dosyasını alanın ortasına <center> kodu ile yerleştirmeyi düşünüyorum. alan içinde image'i ortalamayı da bulurum elbet. olduğu kadar.
alan çerçeve çizgisi en ince düz sabit çizgi ve renk kırmızı olabilir
navbar;
hemen header dan 5px aşağıda
genişik 980px
yükseklik 30px gibi bir alan olabilir.
çerçevesi düz en ince çizgi ve rengi kestane (maroon) olabilir
(bu kısma netde bulduğum hazır css menü ekliyeceğim en başta. ilerleyen vakitde bulabilirsem MySQL db den verisi gelecek dinamik bir menü eklemeyi düşünüyorum. ama şuan için hazır css menü ile idare edeceğim.)
content ;
navbar ile arasında 5px boşluk olacak;
genişlik : 980px
yükseklik... header ve footer ın yüksekliğini değiştirdikçe kendisi değişebilsin ?????
scroolbar (kaydırma çubuğu içerik/content kısmında veri çok oldukça kendisi görünür olabilse; uzun döküm olabilecek durumda kendimde açmak isterim ama ne tasarımı nede aktif etmek konusunda bilgim yok. eğer eklemek isterseniz renk-genişlik gibi değerlerin olduğu alana açıklama yazısı da eklerseniz sevinirim. kaydırma çubuğunda özel bir tasarım veya iş yapmak istemiyorum. Şuan Win11 kullandığım için, win3.1 deki gibi gözü rahatsız etmicek basit bir kaydırma çubuğu olsa iyi olur. diğer 3 bölümde asla kaydırma çubuğu gözükmemeli/olmamalı!)
orta kısımda 100-lerce satırlık bilgi olsa bile, üst ve alt kısımları sabit kalıp, kaydırma çubuğu orta kısımda sadece kaydırma çubuğu gözükmeli ve diğer alanları etkilememeli.
çerçeve rengi : düz ince çizgi ve rengi mavi
footer;
genişlik : 980px (genişliği bu kısmın kesin değil. eğer 600px yapmak istersem de ana çerçevenin ortasında gözükse????? fakat header ile aynı genişlik daha mı görsel olur ?)
yükseklik : 30-50px;
yer: ekran çözünürlüğü ne olursa olsun, ekranın alt kısmında sabit kalacak
çerçeve rengi : düz /noktalı ince çizgi ve rengi yeşil
tüm bölümler genel arka plan rengi kullanacağı için div/grid-lerde arka plan rengi olmayacak. (daha iyi olmaz mı.. yoksa bu bölümlerin rengi GENEL arka plandan bir ton koyu mu olsa daha görsel olur?)
normalde bölümlerde çerçeve rengi kullanmayacağım.. ilk aşamalarda ekranda kayma vs olur mu diye görsel denemeler için başlangıç da bu çerçeve çizgileri ve renkleri kullanmak istiyorum.
font olarak da... görsel olarak Tahoma-verdana-Helvetica gibi okuması kolay fontları seviyorum. ama bildiğiniz güzel ve okunaklı fontlarda olabilir. lokalde çalışacağı için internetden çalışan font vb kodlar olmaz ise daha kolay olur.
Önerilere açığım. tasarım mantığına alışık olmadığım için açıklamalarda veya isteklerde hata yapmış olabilirim. hoş görünüz.
-------------------------
Eğer php bilginizde var ise, extra birkaç yardım istiyorum;
index.php dosyam var.
diğer dosyamın adı da menüden "adresekle.php" olsun.
bu yukarda bahsettiğim 4 bölümün hepsini ayrı ayrı hazırlayıp include mu etmek daha kolay , yoksa her php dosya için hepsini aynı sayfa içine tekrar tekrar koymak mı kolay/hızlı olur ?
yani bu konuda bilginizi mümkün ise paylaşabilirseniz.
ikinci sorum da şu;
dosyalarım adres satırında (localhost/tosun/adres1/index.php) şeklinde gözüküyor...... daha sonra adresekle.php çalıştırdığımda ise (localhost/tosun/adres1/adresekle.php) ve edit'lerken de ekranda ?id şeklinde sürekli uzatmalı kodlar çıkıyor. bunları tamamen gizlemek mümkün mü ? yani dizin içinde neyi çalıştırırsam/editlersem edeyim adres bar da sadece ( (localhost/tosun/adres1/) şeklinde gözükse ????
internet'de bu talebimi nasıl arayacağımı da bilmiyorum.
üçüncüsü ise; elinizde ücretsiz paylaşım yapabileceğiniz basit ve değiştirmesi benim tarafımda kolayca yapılabilecek, mümkün ise PDO çalışmalarınız var mı ?
dinamik menü olur, dinamik satır ekleme çıkarma - adres - yapılacaklar listesi - master/detail altyapılı .... xampp 5 de sorunsuz çalışabilecek vede acemi tarafından modifiye etmeye müsait yapıda.
bu bir ücretsiz istektir.
konuya hakim olmadığım için teknik açıklamalarda hata yapmış olabilirim. eğer hazırlamak isterseniz kodlar içine açıklama yazıları da eklerseniz sevinirim.
Çalışmalarınızda başarılar.