Halkbank'dan bilgi aldım. En az 1 yıldır faaliyette olmak, üzerine icra dosyası olmaması (varsa da kapatıp 6 ay sonra başvurmak) ve ev ipoteği yapmak gerekiyor.

Oturduğumuz evlerin 1-1,5 milyon olduğu ortamda 200-300 k için evi ipotek etmek pek mantıklı gelmiyor. 3 aylık gecikmede konutun banka tarafından eksperi yapılıp satışa çıkarılıyormuş. Bu arada bazı arkadaşların dediği gibi de 12 ay sonra taksit başlayacak gibi bir durum yok bilginiz olsun. 500 bin tl ye kadar olan krediler bankanın sizi değerlendirip ne kadara onay vereceğine bağlı olarak değişiyor. Yani gidip 500 k ihtiyacım var dediğinizde hay hay buyrun demiyorlar. Banka sizi değerlendiriyor örnek veriyorum diyor ki 220 k verebiliriz. Konut ipoteği gösterip bir de dilenci durumuna düşüyoruz. 1,5 milyonluk ipotekte bile 500 k vermiyor. (En azından ben denk gelmedim.) Diğer bir şart (masraf) da şu ki kredi başvuru öncesi gidip esnaf odasına kayıt olmanız gerekiyor. 1,5 k civarı masraf ve harcama yapacaksınız. Eğer üzerinize limited veya anonim şirket varsa veya bu şirketlere ortaksanız başvuru yapamıyorsunuz.

Bu ve bunun gibi belli bir hedef kitleye yönelik ilginç kısıtlar var. Madem ipotek alıyorsun kardeşim benim 500k kredimi ver ödeyemezsem evi alacaksın zaten daha ne diye kredi vermemek için 10 tane abuk subuk kural koyup 100 kişiden 98 ini eliyorsun. Bugün herkes ev sahibi değil veya üzerine icra dosyası açılan kişi sayısı da belli..

Neyse, yine bize yaramayan bir destek (!). Başvuran ve alanı tebrik ederim. Hayırlı olsun. Ama her zaman ki gibi bir heves ve heyecanla başvurup evini kaybedenleri de 3-4 ay sonra göreceğiz. İlan sitesinde konut aramanızı halkbankası olarak filtreleme yapıp şahit olabilirsiniz. Ticaretin T sinden anlamayan adamlar bir şekilde çekip ilginç harcamalarla parayı dolaylı yoldan döner sermayeye hibe etmiş olacak ve evini kaybedecek.

Düzeltme 1: En az 1 yıldır faaliyette olmanın yanında ciro yapıyor olma şartı var. Son 6 aylık dilimde en azından 20-30 k ciro yapıyor olmalısınız. Geri ödemenizin makul bir zemine oturması için bu gerekli. Mantıken 7 bin tl ciro yapan adama 10 bin tl taksitli kredi açmazlar. Bana bankacının ilk sorduğu soru ciro oldu. Bilginize...