Projenizi bir veya birkaç web tasarımcı ile çalışıp, ortaya mükemmel bir biçimde çıkardıktan sonraki süreç sitenin yapılmasından çok daha zorlu.
Çünkü komünite oluşturmak için reklam gerek. Bakın devlet mecraları tarafından bile desteklenen yerli sosyal medyamız diye tanıtılan "yaay.com.tr" bile sinek avlar pozisyonda bana kalırsa. Bu site yeterli reklamı vermedi mi? Tartışılır. Ama ben sitenin beğenildiğini düşünmüyorum. Biz Çin gibi kapalı bir ülke değiliz. Onlar kendi sosyal ağlarını zorunlu olarak kullanıyorlar. Biz ise facebook, twitter, instagram, youtube, tiktok uygulamalarını en çok kullanan ülkelerden biriyiz.
Sosyal medya sitesinin ayakta kalabilmesinin yolu, birincil olarak ne kadar üye toplayıp o üyelerin sürekli olarak o mecrada bulunmalarını sağlamaktır. İkincil olarak da bir gelir modeli oluşturarak sürekliliğini sağlamaktır.
Yani sitenin yapımı ile ilgili kafa yormadan önce, ben insanları nasıl çekebilirim üzerine düşünmeniz ve öncelikle belirli ölçeklerde kitlelere yapacağınız anketlerle nabız ölçmeniz gerekir. Belki bütçeniz olursa esas ve öncelikli gideceği yer bu olmalıdır.