ByMaster adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arkadaşlar müşteri en ufak gecikmede hiç para ödemek istemiyor, üstüne anlaşılan hizmet tutarı kadar para istiyor bu tamamen kurnazlık ve art niyettir. Ayrıca sözleşmede bu tazminatın hangi hallerde geçerli olduğu hangi hallerde geçersiz olduğu yazmıyor. Yani ben bu işten vazgeçtim, hastalandım, cenazem var, depremde mağdur oldum vs vs. desem yine ödemek zorundayım.

Konu işin gecikmesi değildir, konu müşterinin art niyetidir. Müşteri kendisinden 1-2 gün ek süre istenmesini bile istemiyor. Yani işin bedeli 10.000tl ise 1-2 saat gecikme durumunda bile 10.000tl tazminat istiyor hem de yaptığım iş çöpe gidiyor. Böyle iş olmaz arkadaşlar, herkes bol keseden sallamış.

Müşteriye işin geç teslim edilmesi durumunda (yalnızca 1-2 gün ek süre istenmesi durumunda) %5 indirim isteme hakkının olduğu bir madde ekletip söz konusu ceza maddesini imzalamayacağımı bildirdim. Eğer kabul etmezse işin teslim süresinden erken bitmesi durumunda ücretin 2 katını talep etme hakkım olduğunu yazan saçma bir madde eklenmesini isteyeceğim.

Amatörce düşünüp profesyonelce iş yapmak istiyorsınuz hocam. İşin 1-2 gün gecikmesi ne demek? İş gecikmemeli. İşin gecikme payını teslim tarihinde değil proje başında belirtmeniz lazım. Yani 4 haftada bitecek bir projeye 5 hafta dersiniz 4 gün gecikse bile 3 gün erken teslim edersiniz. Ama siz 4 hafta derseniz ve süre geçerse müşterinin takvimini bozarsınız. Giden zamanın telafisi yok.

Ayeıca hastalanmamalısınız, acil işiniz çıkmamalı, bir proje alıyorsanız teslim tarihinde projeyi teslim edebilecek kadar kendinize güvenmelisiniz. Daha önce hiç yapöadığınız ve altından kalkmakta zorlanabilrceğiniz projeleri almamalı ya da normalin çok üzerinde bütçe ve süre talep etmekisiniz.

Bu arada sözleşmede yazıp yazmamasının önemi yok. Kaza geçirip hastaneye yatarsanız, deprem olursa, sel olursa, savaş çıkarsa MÜCBİR SEBEB yüzünden sözleşmenin ödeme ve teslim taahütleri geçersiz olur.

Yani karşı taraf profesyonelce en değerli serveri olan zamanını korumaya çalışıyor. Siz de sözleşmeye buna karşı kendinizi koruyacak maddeler ekleyebilirsiniz. Bu sözleşmede yapacapınız projenin tüm özelliklerini ayrıntılı şekilde yazın ekstra istekleri yüksek meblağ paraya bağlayoın, ekstra istekler olması durumunda teslim süresi geçersiz olur maddesi ekleyin, ödemeler taahhüt edilen günün vadesini geçtiğinde proje ücreti %50 artar diye madde ekleyin.

Yani karşı tarafın kendini korumak için eklediği maddeyi kabul etmek için siz de kendinizi koruyacak maddeler ekleyin.

Bir art niyetten bahsetmek için karşı tarafın kendini koruyan maddelere karşı sizi koruyan maddelere karşı çıkması lazım.

Bu arada yazılımcıların proje bir iki gün sarkabilir rahatlığı da vu sektörün en büyük sıkıntısı. Hiç bir işin mücbir sebepler dışında 1 saat bile sarkmaması gerekir. Hayatta en değerli şey para değik zamandır.