Selamun aleykum öncelikle hayırlı günler. Ben çalıştığım yerde bazen tanıdıklara iş yaptırıyorum yani birnevi fasonculuk yapıyorum.
Adam bana kaça yapıyorlar diye soruyor 10 tl diyorum. Sonra kendim atıyorum 8 tl ye yaptırıyorum. Üstünden para kazanmak için mecbur biraz yüksek söylüyorum. Ama piyasaya göre yine uygun oluyor kendime yaptırdığım için. Çünkü dışarıda aynı ürüne 15 tl diyorlar örneğin.
Ama yalan söylemiş gibi hissediyorum doğru fiyatı söylemeyince sizce kul hakkına giriyor mu yoksa bir hoca bulup ona soracağım.
Ben bu forumda dine en uzak kişilerden biriyim.
Ama müslümanların çoğunun kendi dinleri ile ilgili bilgileri az olduğu için fetva vermek de bana düşüyor)))
Bırak kul hakkını yaptığın haram bile sayılır.
Peygamber zamanında yaşanmış bir olay var.
Köylüler şehre ürün getirip satıyorlar.
Ve bazı müslümanlar köylülerin malını ucuza kapatmak için köylüleri şehre sokmadan şehir dışında karşılıyorlar.
Köylüler gerçek piyasa fiyatını bilemedikleri için mallarını piyasa fiyatının altında satıp gidiyorlardı.
Peygamber bunu yasakladı, hile ile piyasa fiyatını saklayarak ürün satın almak haramdır.
Sen piyasa fiyatını bırak saklamayı, direk yalan söyleyerek satıcıyı kandırarak satmayı arzu edeceği fiyatın altına düşürüyorsun.
Bu peygamberin yasakladığı bir ticaret şekli olduğu için haram sayılır.
Yalan söyleyerek fiyatı düşürüyorsanız yalan söyleyerek karşı tarafın karını kendi karınız haline getiriyorsunuz demektir.
Siz adama başka yerde 15 liraya yaptırıyorum derseniz size 12-13 lira fiyat verecektir.
Siz bunu bildiğiniz için 10 liraya yaptırıyorum diyerek yalan söylüyorsunuz o da müşteri kazanmak için karından fedakarlık edip 8 liraya yapıyor.
Burada imalatçı kar hedefinden yalan söylenerek mahrum bırakılıyor.
Yalan söylenerek alınan her indirim kul hakkına girer.
Peygamber yasakladığı için de satıcıyı kandırarak piyasa fiyatı altında ürün almak satıcıyı kandırarak indirim almak haram sayılır.