Borç kötü bir şey değildir. Burada borçlar yazılmış ama karşılıkları yazılmamış. Bu tür konularla inanın 30 yıldır ilgileniyorum ve burada anlatmayayım değişik deneyimlerim mevcut inanın forumda fazla örneği de yoktur.
Borcun karşılığı önemlidir. Yani borcu aldınız ne yaptınız? Sürekli makul, çeşitli ve güvenli (ayrıca aktif ve pasif) yatırımlar yapıyorsanız bankadan aldığınız borç ile o zaman bunu da kontrol edebiliyorsanız çok da kötü bir şey yok.
Ayrıca borç aldığınızda belli bir likidite ile nakit yönetimini sağlıyorsanız yine sorun yok. İyi borçlar alıp gelirinizi arttırıyorsunuzdur ama her ay bir çok ödemenizi aksatıyorsunuz. Bu durum yine felaket, hem insanlara olan borcunuzu aksatırsınız hem de işlerinize odaklanamazsınız verimli çalışmanıza engel olur bu durum.
Arkadaşlar borç alıp tüketmeyin, bir amcanız olarak söylüyorum. (abi geçti artık 49 yaşındayım)
Ödeyemeyeceğiniz borç almayın.
Bankalar dışında borç ilişkisine asla girmeyin. (kişiler, tefeci, aile, telefon vb. alıp ucuza satmak vs vs)
Tüketmeyin tüketmeyin tüketmeyin. dışarıda kahve içmek yemek yemek borçlu insanın yapmaya hakkı olan bir davranış değil. Yıllarca gelirim yüksek olmasına rağmen aynı zamanda ödemesini aksattığım borçlarım da var diye gelirimin kat kat altında yaşadım. Evimde yaptığım basit yemeği yerken boğazıma (su içmediğim için) takılan yemeği düşünürken "acaba birisi boğazında kalsın yediğin" diye beddua mı etti diye düşünüp üzüldüm yemek yiyemediğim oldu. Bunları dert ede ede yaşam koçu olduk

sıkıntılardan büyük ölçüde kurtuldum ve hayatımda her dönemde gelirimi arttırdığım için de açıkcası halimden memnunum şu anda. ufak tefek bir kaç borcu ödeyip bankalar dışında bir borç ilişkisine girmeden yaşamaya çalışacağım. Bankaya borcum var ve bir karşılığı var. Şimdi enflasyon karşısında banka'daki tl borcum azaldı kuşa döndü ve son 1 yılda bundan kar elde ettim. bazı yatırımlarımdan da kar elde edince durum aşırı lehime dönmeye başlıyor bu günlerde.
Bu arada bankadan aldığınız borç ile yatırım yaparken ya büyük bir parça halinde ve çok güvenilir yatırım yapın ya da yönetebiliyorsanız teknik olarak da bilgi sahibi iseniz küçük girişimler şeklinde çok büyük likiditeyi de her zaman muhafaza edecek şekilde yatırım yapın. Ama banka borcu ile zengin olacağım hayali ile kendinizi zorlayacak büyük meblağlı aşırı riskli işler yapmayın.
Risk kontrol edilebildiğinde ve yönetilebildiğinde büyük bir kardır.
Bu arada bu kadar borcu övdükten sonra şimdi de bir son söz söyleyeyim. Gelirinizden bir parça tasarruf ettiğinizde ve bununla küçük ve ileride büyük potansiyeli olacak (girişimler gibi) yatırımlar yaptığınızda asıl bunun faydası inanılmazdır. Bütçesini yönetmeyi bilen kişi zaten girişimlerinde de başarılı olur.
İçsel odaklı olun. borcunuz varsa sorun sizdedir. "Ama birisi beni dolandırdı mı" diyorsunuz? dolandırılmayın. Ama biri bana haksızlık mı yaptı diyorsunuz yaptırmayın. Ben de yargılandım bir davada ama suç bendeydi. "adama internet parası sat adam sana parayı başkasının hesabından göndersin" bu bir haksızlık ama hiç bir şey yapmadım ben demedim. Hemen para transferi işini bıraktım ve tanıdıklarımı da uyardım. Bu işler çok riskli, internet işleri çocuk oyuncağı değil. Bir ekranın arkasındayız ama (iyiniyetli olduğumuzu düşünerek yazıyorum) anonim değiliz. Karşıdaki kişi anonim olabilir veya kötü niyetli olabilir ama. Hep dikkat etmek gerekiyor.
Herkese Başarı ve Mutluluklar diliyorum...