Peki bu ihlaller varken buybox kilidini açmakta zorlanır mıyım? Yoksa ihlal olmasa da mantık aynı mıdır?
Buybox kilidini açtığım ülkeler var ama burada açamadım. Açamadığım gibi 2 tane de ihlal yemiş olduk. Bu ihlaller ile kilit açılmazsa hiç uğraşmayım.
Bu arada detaylı anlatımlar için teşekkürler.
Buybox kilidi diye birşey yoktur. Buybox almak için bazı kriterlerin yerine getirilmiş olması gerekir. Amazon'u ikna etmek gibi düşünelim. Bu bazen 2 gün olur bazen 2 ay. Birden fazla pazar yerinde satan çok kişi tanıdım fakat maddi ve yönetim bakımından problem yoksa tercih edilebilir. Fakat, ben tek pazardan ilerlemenin daha sağlıklı olduğuna inanıyorum. Hesaplarınız birbirine bağlıysa, bazı ülkelerdeki hatalar geneli etkileyebilir.
Account Health, satışlar ile doğrudan etkilidir. İki adet uyarı, buybox almanızı etkilemez. Sonuçta 180 gün duracak. Fakat, uyarıların artması Buybox rotasyonunu , buybox'ınız olsa da olmasa da etkileyebilir. Dikkatli olmalısınız.
Amazon sabır işidir. Çok büyük problemler ile karşılaşacaksınız.O yüzden hep çözüm odaklı ilerlemelisiniz. 1-2 yıl bile sürebiliyor çözümler bazen (Suspend açılışları). Özetle , uzun solukluda çözülmeyecek birşey yok yeterki şartları doğru yerine getirin.
Yaptığınız iş modeline göre değişebilmekle birlikte Dropshipping için Buybox almak için yapmanız gereken bir kaç kıstası belirtiyorum; (İlk Defa Buybox Alacaklar için)
1-Ürün Stok sayınız fazla olmalı. (Amazon,stok sayısını, gelebilecek siparişlerin karşılanmasını dikkate alır. Stok sayısı fazlalığı bazen çinliler tarafından saldırı riski anlamına gelir fakat yeni mağazalarda bu risk yoktur. Çünkü rakip değilsiniz kimseye.)
2-Gönderim ve Teslimat tarihi kısa olmalı. (Shipping süresi- Satılmayan ürünler ile buybox aradığımız için , sipariş gelme olasılığı düşük olacaktır. Haliyle zamanında gider mi endişesi min seviyeye iner. Amaç buybox almak. Olası bir sipariş gelmesi durumunda ise gerekirse zarar ederek göndermelisiniz. Ne yazık ki , para harcamadan şartlar sağlanmadan para kazanılmıyor. )
3-Min 2-3 satıcısı , max 7-8 satıcısı olan ve mümkünse home-kitchen kategorisi gibi tek bir kategorideki ürünleri yüklemelisiniz. Ürün sayısı çok birşeyi değiştirmez ama uyarılardan başta kaçmak için max 20-50 ürün aralığında ilerleyebilirsiniz. Amac satmak değil buybox almak. Daha sonra zaten envanteri değiştirmelisiniz. (Satmayan ürünlerle buybox'ı alarak ilerlemek gibi düşünelim)
4-Yükleyeceğiniz ürünlerin içine girerek satış yaptığınız ülkede o ürün buybox'lı mı diye bakın. Envanterinizdeki her ürün buybox'lı bir ürün olsun ki şansınız artsın. Amaç satış değil , Buybox'ı almak.
5-Tüm ürünlerde lowest olmaya özen gösterin. Olamadıklarınızı belirttiğim şartlardaki yeni ürünler ile değiştirin.
6-Envanteriniz ile her gün oynamayın. Hamleleri yapın, düzeni kurun 2-3 gün izleyin mağazayı. Sonra çöpleri, eksikleri temizleyin giderin.
7-Tüm şartları sağladığınızdan eminseniz ve 1 aydan fazladır hala buybox yoksa Amazon'a case açın. ( Çünkü algoritmik bir düzen var bazen işe yarayabiliyor.)
NOT: 3. maddeyi detaylandırmak istiyorum. Neden min 2-3 satıcı , max 7-8 satıcı ?
Çünkü buybox satıcılar arasında zamanla değişebilen algoritmik bir yapıdadır. Bunu daha önce trafik örneği ile anlatmıştım. Satıcı sayısı az ise şansınız artar. 50 tane satıcı içinden buybox kazanmak ile 3 satıcısı olan bir ürün içinden buybox döngüsü beklemek aynı olmaz . (Ürünün satıcıları arasında kuvvetli satıcılar ve çinli satıcılar olmamasına özen gösterin)
Neden tek satıcılara girmiyoruz ?
Amazon'da Dropshipping yapıyorsanız , ürünü yüksek ihtimalle görmüyorsunuz bile. Fiyat farkları ile bir yerden alıp , diğer yere göndertiyorsunuz. Haliyle iki şekilde düşünmek gerekir. bu kadar satıcı içinde bir üründe tek satıcı varsa , o üründen herkes kaçıyor olabilir. O ürün marka bir ürün olabilir. Daha önce uyarı aldırmış bir ürün olabilir vs. şeklinde yönetimsel fikirler sunmalısınız kendinize. Bu her tek satıcılı ürün için bir kesin yargı değildir. Fakat özellikle yeni satıcıların bence dikkat etmesi gereken bir durumdur.
Satmayan ürün derken, tabi ki her ürünün satma potansiyeli var fakat Sales Rank'i yüksek olan kendi kategorisinde diğerlerine nazaran daha az satan anlamına gelir.
BUNLARIN HEPSİ BENİM KİŞİSEL TECRÜBELERİMDENDİR. KESİNLİK BELİRTMEZ. SORUMLULUK ALMAM. ÇÜNKÜ 1 GÜNDE HİÇ BİRŞEY YAPMADAN BUYBOX ALANIDA GÖRDÜM. İLK GÜNDEN 4000 ÜRÜN BASANIDA. AMAZON DEĞİŞİK BİR PLATFORMDUR. SADECE MAĞAZANIZA ODAKLANMANIZ GEREKİR. BİRAZ DA ŞANS YANINIZDA OLMALI.