Her ilaçta olduğu gibi covid aşısınında yan etkisinin olması olağan birşey. Aşı hakkında olumsuz yorum yapanlar aşı olmasın ama covid olduğu zamanda hastanelerde yoğun bakım bölümlerini meşgul etmesin.
Sigara, alkol, şeker, tuz, yağ, işlenmiş çeşitli gıdalar, kızartma, fast food, gazlı içecek, cips, içince çeşitli katkı maddeleri bulunan kahveler vs vs. bunların alayı zararlı. Ama bunları insanlar kullanıyor. Ancak her hangi bir hastalığa karşı aşılanmaya karşı çıkıyorlar. Aşı ücretli olsaydı ve isteyen aşı yaptırsaydı. Bu seferde aşıyı ücretli yapmışlar diye eleştirirdiniz.
Aşı olmadığın zaman hastalığa yakalanıp ağır geçirme ihtimalin var. Ölüm veya akcigerde yüksek hasar bırakma ihtimali var. Hafif geçirme ihtimalinde var mutlaka. Şahsen aşısızken covid oldum. Çünkü yaşım genç olduğu için ilk başta gençlere aşı yapmıyorlardı. 1 hafta her yerim ağrıdı. (Eklem yerleri, Göz, şiddetli baş ağrısı, hafif kalp ağrısı). İlk 2 gün yataktan kalkamadım. Covid olduğumuda bilmiyordum. Normal grip sandım. Hastalık bi tık daha zorlasa tuvalete bile gidemeyecek durumdaydım. Ağrı kesiciler bile ağrıları fazla hafifletmedi. Ağrı kesici kullanmasam ağrıdan hiç duramayacaktım. Yani ağrı kesiciyle ağrılar biraz hafifledi yataktan kalkabildim. 1 hafta doğru düzgün yemek yiyemedim. Yemek yiyince midem bulanıyordu. Hiç yemek yemeyince iyileşemeyeceğimi bildiğim için çok azda olsa bişeyler yedim. Bazen kuru ekmek, bazen meyve yedim. Yaşım genç olmasına rağmen evin içinde 80 yaşındaki dede hızında yürüyebiliyordum.

Market gitmek istesem gidemeyecek durumdaydım. En hafif rüzgar bile sanki içime işliyordu. Her gece yatarken yarın ağrı daha mı şiddetlenecek diye düşünüyordum. Evin için survivor gibiydi. Evdekilerle sabaha çıkıp çıkmayacağımızı düşünüyorduk. Bol bol sıvı ve bol bol çeşitli meyveler, meyve suları içmeme rağmen zorladı.
Covid atlattıktan sonra 1 yıl için 1-2 ay arayla 5-6 defa belki daha fazla daha hastalandım. (grip benzeri hastalık) Hastalıklarda 3-4 gün sürüyordu. Ve o günler ağrı kesicilerle durabiliyordum. Normalde covidden önce yılda 1 defa grip olurum oda en fazla 3 gün sürerdi. Ve ağrı kesici vs çok nadir kullanırdım.
Aşı olduğun zaman ağır geçirme ihtimalin düşük. Her ilaçta ve gıdalarda olduğu gibi yan etkileri de mutlaka olacaktır. Ben zaten hastalığa yakalanmazdım çok tedbirliyim boşuna aşı oldum diyenler mutlaka olacak.
Bu arada 3 doz aşı oldum. Aşı olduğum ilk başlarda çok hafif kalp ağrısı oldu. Son dozdan aradan 1 yıl geçti. Şuan hiç bir kalp ağrısı vs yok. Zaten aşıdan 1-2 ay sonra hafif kalp ağrısı falanda kalmıyor. Hala kalp ağrısı çeken varsa başka sorun vardır. Alkol, sigara kullanıyorsa bıraksın. Kiloluysa diyet yapsın. Genelde bunlarda sağlık sorunu yapabilir. Aşırı spor yapanlarda tempoyu düşürsün. Aşırı sporda kalbi zorlayabilir.