Öncelikle bol kazançlarınız olsun, işleriniz rast gitsin.
Bir mali müşavir olarak bazı noktalarda rahatsız oldum, doğru bilgi vermediğimiz para almak için farklı yönlendirmeler yaptığımızdandan, soygun olduğundan bahsetmişsiniz, genelleme yapabilirsiniz tabiki size kalmış bu, fakat buradaki tanımadığım çoğu meslektaşımı da zan altında bırakıyorsunuz.
Ödediğiniz aylık ücretler bellidir, bu sadece beyanlarınızın gönderilmesi içindir, diğer her şey ayrı ücrete tabiidir, açılış işlemleri kapanış işlemleri ya da en ufak bir dilekçe bile olsa. Aylık ödemelerinizi muayene ücreti, diğer ödemeleri de röntgen film reçete vs ödemeleri gibi değerlendirin, ve emin olun aslında alınması gereken çoğu ücret de alınmıyor.
Şahıs şirketi sermeye şirketi ayrımına ve kasa vergisi adında bir şeyden bahsetmişsiniz.
Siz yaya olarak gidebileceğiniz kısa bir mesafeyi taksi ile gitmek isterseniz bunun maliyetine katlanırsınız, kimse sizlere limited şirket açılışı yapmaz ihtiyacınız yoksa.
Ve limited ya da anonim şirketlerde siz şirket sahibi olmuyorsunuz, siz o şirketin hissedarı kanuni temsilcisi oluyorsunuz, o şirketin ayrı bir tüzel kişiliği, hak ve fiil ehliyeti oluyor, gelir de gider de kazanç da kâr da şirketin oluyor, kafanıza göre şirketin parasını kullanamazsınız çünkü o para sizin değil, şirket hesabından para çekerseniz şirket bunun kdv'sini hesaplar faizini hesaplar, o parayı bankadan kredi olarak alsanız da faiz ödeyeceksiniz, şirketin hissedarı olmanız şirketin şahsınızı finanse edeceği anlamına gelmez, kasa vergisi dediğiniz bu.
Borsada alım satım yapanlarınız temettü geliri elde edenleriniz vardır, brüt kârdan %10 vergi kesintisi olur. Yıl sonu kar dağıtımı yapılacağı zaman şirketin kârı hisseniz oraninda size verilir, bu kez bu gelir sizin geliriniz olur ve devlet sizden %10 vergi alır. Şirket geliri üzerinden vergisini öder, kalan net geliri şirket faaliyetleri için kullanırsınız yatırım yaparsınız şirketinizi büyütürsünüz, şirketiniz adına varlık edinirsiniz, ya da ben bu kârı almak istiyorum dersiniz vergisini ödeyip alırsınız.
Maksadım yanlış eksik bilgilerle kimsenin zan altında bırakılmaması ve zihninizdeki bazı yanlış bilgileri gidermek.