Sonuç ne biliyor musunuz?
Rusya Ukrayna'da öyle bir dayak yedi ki seferberlik ilan etmek zorunda kaldı.
Ama gururlarına yediremedikleri içiin adına genel seferberlik denilmeyen sınırsız bir seferberlik ilan ettiler.
1 aydır Rusya geri çekiliyor, Ukrayna'nın elindeki topçu ve roket sistemleri ile baş edemiyorlar.
Karadeniz Filosunun Amiral gemisini kaybettiler.
Ukrayna'nı karşısında örgüt yok Rusya gibi devlet var diyorsun.
Ben de sana diyorum ki Rusya'nın karşısında Ukrayna diye bir devlet yok tüm Batı Bloğu var.
Ukrayna Ordusunun ne harekat yapacağı, nereye saldıracağı, nereyi bombalayacağı hepsi Pentagon'da planlanıyor.
Ve hesapsız kitapsız savaş başlatan Putin 6 aydır dayak yiyor.
Önce Kiev'i alacağım diye yıldırım harekatına başladı, beceremeyeceğini anlayınca çark etti.
Şimdi de o kadar çok asker kaybetti ki Ukrayna'nın karşı saldırısında insan gücü yetersiz kaldı seferberlik ilan etti.
Savaşın en başında Rusya 1 haftada alır diyordunuz.
Savaş uzayınca Rusya ezer geçer dediniz.
Bugün Ruslar sahada geri çekilmek zorunda kaldılar seferberlik ilan etmek zorunda kaldılar.
Hala sonuç ne diye soruyorsunuz.
Son sözüm.
Siz vatan toprağınızdan bu kadar kolay vazgeçecek adam mısınız ki Zelenskiy'den masaya oturmasını istiyorsunuz.
Rusya Kırım'ı, Donbass'ı istiyor. Neyin pazarlığını yapacaksınız?
Zaten ülkenin en zengin 2 bölgesi işgal edilmiş, daha neden korkacaksınız?
Televizyonda yorum yapan saçma sapan soytarıların fikirleri bunlar.
Zelenskiy Putin gibi bir diktatör değil, Ukrayna tek adam rejimi ile yönetilmiyor.
Zelenskiy de kendinden önceki başkan Poroşenko da Rusya'nın bu bölgeleri ilhak edeceğini bildiği için NATO'ya girmeye uğraştı.
Çünkü Rusya ile başınız belaya girdi mi sığınabileceğiniz tek ülke Amerikadır tek örgüt NATO'dur.
Sizin vatanseverlik anlayışınızda savaştan korkup toprak verip kaçmak olabilir ama Ukrayna milliyetçileri böyle düşünmek zorunda değiller.
1950'lerde Rusya bugün Ukrayna'ya yaptığını bize yapmayı planladığı için hasbel kader Kore Savaşı sonrası NATO ya girerek paçayı kurtardık.
Size kalsa biz de NATO'ya girmeye uğraşmazdık, Sovyet Rusya'nın istediği doğu anadoluyu verip kurtulurduk.
Bu arada Rusya'da sadece müslümanlar silah altına alınmıyor diyen arkadaşa hatırlatayım.
Rusya'nın zenginleri Ruslardır,.
Zzenginler kaçar fakirler askere alınır zaten savaşın ilk bölümünde kaybedilen askerler de ağırlıklı olarak daha fakir oblastlardan gelen askerlerdi.
Bu seferberlik ilanından sonra Türkiye'ye kaçanlar da Dağıstanlı Çeçen Tatar değil etnik Ruslardır.
Günün sonunda kim yakalanırsa o silah altına alınır, savaş sonunda da kaçak ruslara af çıkar kaçamayan garibanlara da birer madalya verirler.
Öncelikle durmadan "sizin gibi toprak vererek" diye başlayan cümleler kurmana gerek yok. Biz kimiz sen kimsin?
Ne bir Türk'ü ne de Türkiye'yi ukrayna ile kıyaslayamazsın diye baştan söyledim zaten. Ülkeleri değerlendirirken kendi ülken kendi vatandaşın gibi görüp düşünemezsin.
Evet ben hala Rusya'nın isterse Ukraynayı bir gece de darmaduman edeceğine inanıyorum. Rusya şu an ukraynayı kendine denk görmediği için Tam donanımlı saldırı yapmıyor, bu şekilde zaten istediği zararı hem Ukrayna'ya hem AB'ye veriyor.
AB'nin derdi ukrayna felan değil sıranın kendilerine gelecek olmasından korkuyorlar. Silahlandıranlar kadar uzlaşma çıksın isteyenlerde var. Alsınlar bakalım Ukrayna'yı AB'ye NATO'ya görelim ozaman güçlerini. Perişan olmuş Rusya'ya karşı gövde gösterisi yapsınlar.
Bu arada Rusya destekçisi felan da değilim sadece ben olayları bu şekilde okuyorum. Yıl sonuna kalmaz zelenski şartlı anlaşma yaparsa da şaşırmam.
Bazı şeyler masa da kazanılır.
Türkiye'nin 2.dünya savaşına girmemesi neden diplomasi başarısı olarak anlatılır?
Lozan da kazanımlarımız dışında verdiklerimizi Atatürk nasıl defakto durumlar oluşturarak tekrar kazanmıştır?
Bazı şeyler devlet adamı olmaktan geçiyor, herşeyden önce devlet kendi gücünü bilecek, kabiliyetlerini, konumunu neler yapabileceğini öngörecek. Türk Ordusu her durumda her ihtimale hazırlıklı şekilde yıllardır, coğrafya bunu gerektiriyor. Yeri geldiğin de verilen tavizler zamanla kazanıma dönüşüyor.
Gücünü bilirsin birilerini arkana sadece destek olsun diye alırsın ama gücün yoksa arkana aldıkların seni savaşa sürüklemekten başka bir şey yapmaz piyon olursun.
Anlatmak istediğim sonucu belli bir savaşta direnmek bile her geçen gün zayıflamak demektir, Büyük devletlerin yaptıktarı da genellikle budur istikrarlı şekilde baskı oluşturmak, zayıflatmak. Sen de zannedersin ki Rusya kayıp verdi boyunun ölçüsünü aldı. Yıllarca medya algısı ile hikayeler anlatıldı ABD vietnamda yenildi diye ne oldu Vietnam küresel güç mü oldu? ABD battı dünya'ya ayar veremez mi oldu?
Bazen doğru zamanda ben çekiliyorum demek bile kazanımdır!
Eğer işin sonunda zelenski masaya oturacaksa, Rusya ihlak bölgesini topraklarına katacaksa ve bunun aksi için ortada bir umut yoksa daha fazla can kaybından başka bir şey olmaz.
Bugün dünya da ekonomik sistem birbirine entegre olmuş durumda kaosu yaratanlarda para kazanıyor, parayı kaybeden ülkelerde savaş bir an önce bitsin istiyor.
Bugün varsa büyük bir güç çıksın ortaya ihlak edilen toprakları versin Ukrayna'ya helal olsun diyelim.
Ben bu işin sonunda Ukrayna'nın bir şey kazanacağını düşünmüyorum. Arkasındaki lobiyi besler sadece zelenski, Rusya düşmanlığının da algısal bir kazanımı olmaz çünkü savaştan önce de sevilmiyordu rusya. Benim asıl korkum iki tarafında geri adım atmadan birbirine karşılık vermesi nükleer silahların devreye girmesi.
Ayrıca tekrar hatırlatayım ukrayna bizim gibi kurtuluş savaşı vererek bağımsızlık kazanmış ülke değil, birbirlerinden ayrılmışlar, bizim kimseye verecek bir karış toprağımız olamaz ama ukrayna o bölgeleri çoktan kaybetti. Bununla yüzleşmeden hiç bir çözüm yolu bulamaz.