Okul okuma imkanı olan hep okusun, kendini de yetiştirmeye devam etsin.
Okul okuma imkanı olmayan da üzülmesin ama okuyamama nedeniyle oluşacak boşluğu çalışarak kendini yetiştirerek ve yapacağı işlerle deneyim kazanarak doldursun.
Kimi durumda kazanmanın laneti dediğim durum olur insanların hayatında. Adam okul kazanır üniversite okur, memur olur vs vs sonra bir bakar kendi yaşıtları erken dönemde evlenmiş çocukları evlilik çağında üstelik meslek sahibi olarak küçük yaşta para kazanıp kıymetini bilmişse ve erkenden yatırımlar yapmışsa çocuklarına bile evlenirken ev alabilecek durumdadır. Adam 50 yaşına gelmiş hele ki iş kurmuş ve kurduğu iş de güzel gidiyorsa ve hakkını da vermişse yatlarda gezer. Bazen de bağlantılarla açgözlülük veya o eğitimsizliğin verdiği cevvallikle başarılı olmuş kişilere rastlarız.
Sonuçta eğitim kötü bir şeydir demek değildir bu. İki kişi yok karşılaştıracak bir sürü farklı durum ve hayat var. Siz kendi durumunuza bakın. Diğer tüm şartlar eşitken okul okumak iki kişi için aynıdır. Ama bir kişinin okuyacak parası yok da diğer kişinin babası zenginse elbette imkanı olan okul okumak için zaten imkan olduğundan öndedir. Ama hayatta o okul okuyan üstelik babasının maddi durumu da iyi olan kişi daha iyi bir noktaya gelecektir diye düşünemeyiz.
Bu arada okuyun, öğrenin, iyi bir yaşama motive olun; güzel yaşamak için, iyi insan olmak için mutlu olmak için ve diğer kişileri de mutlu etmek için kendinizi geliştirin. Gerisi çok da önemli değil.