Muhasebeci aile ve Maliyeci babaya sahibim bu işler şöyle işler. Birisi usulsüzlükten tespite düşer sonra o kişinin yaptığı para transferlerinde vergilendirmediği ödemeler tespit edilir.
"Örnek verecek olursak " İnşaat firması denetime düşer , müfettiş dosyasını toplar. Dosyada naylon faturadan tut vergi kalemlerini artırıp vergiden kaçınmak için şişirilmiş faturalar kesildiğini tespit eder. Buna cezayı basar." Sonrasında bu şirket/firmanın iş yaptığı diğer şirket/firmalarda denetime düşer.
Kısacası bir kişi incelemeye düştüğünde bunlara para akışına giren kişilerde otomatikman takibe düşmüş olur.
Bir dönem özel olarak instagram'dan satış yapan ve google adsense üzerinden gelen ödemelerede denetim yapmışlardı.
2018-2019 arasında bir çok kişi denetime düştü "Google irldadan swift yoluyla gelen ödemeler sayesinde." ve yüksek cezalar aldılar.
Yani sürekli bi para trafiği içinde bulunuyorsanız bunu vergilendirmeniz gerekli.
Elde edilen gelirde süreklilik ve devamlılık esası varsa vergiye tabidir.
Maliye alacağı vergiyi , aldığınız ödemenin üstünden 4. yıl geçmiş olsa bile geriye dönük cezası ile tahsil eder.
Cezadan kurtulmanız için en son aldığınız ödemenin üzerinden 5 yıl geçmiş olması gerekiyor.
Geçmiş olsun hocam uzlaşmada çok büyük indirimler yapmıyorlar benim tavsiyem üzerinde bir şey yoksa ödeme. Seçim dönemleri af çıkar faizi silinir ve yapılandırma ile işini çözersin.
Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim hocam pm'den bir soru ilettim müsait zamanınızda yanıtlarsaniz sevinirim