AWS, Yandex, Oracle, Google ve Microsoft bile işlemci limitini % ile belirtir ve genellikle tek sanal işlemci çekirdeğine (vCPU) göre belirtilir. 100% denildiği zaman bu fiziksel işlemcideki bir çekirdeğin tamamına eşdeğerdir.
Kapasite hesabında normalleştirilmiş ve normalleştirilmemiş yüzdelikler ikiye ayrılır. Eğer tek çekirdek (vCPU) varsa ve tamamı kullanılıyorsa bu 100% kullanılıyor demektir ve normalleştirilmiştir.
Ancak 4 vCPU varsa ve tamamı kullanılıyorsa normalleştirilmiş olarak 100% kullanılıyordur ancak normalleştirilmemiş olarak 400% kullanılıyor demektir.
Şahsen ben normalleştirilmemiş değerlerin tercih edilmesinden yanayım.
Nedenini soracak olursan; Birisi sana %5 limit veriyoruz derse bundan ne anlarsın? Ortada bir bilinmeyen olduğu için ne kadar sanal çekirdek tahsis edildiğini bilemezsin.
Hatta iki firma %5 veriyor olsun. Birisinin sunucusu 20 CPU diğerinin ise 40 CPU. Her iki firmaya göre bir hesap yaparsan;
1. 20 * 5% = 1 vCPU
2. 40 * 5% = 2 vCPU
Her iki firma da sana 5% veriyorum diyor? Ama birisinin sunucusunda daha fazla sanal çekirdek mevcut. Sunucudaki tüm çekirdek sayısını da sana versin ki doğru hesap yapabilesin. Buna gerek var mı sence? Hayır, yok. 1. firma ben 100% veriyorum desin ki 1 vCPU verdiğini bil, 2. firma da ben 200% veriyorum desin ki 2 vCPU verdiğini bil.