Günümüzde enflasyonun da etkisiyle artan malzeme ve lojistik fiyatları sebebiyle yurtiçi ticaret veya e-ticaret epey zorlaştı. Sektörde kendine yer edinmiş olanlar bile satış sıkıntısı çekerken yeni girenlerin içinde olduğu buhranı bile düşünmek istemiyorum. Tüm bu nedenlerden dolayı aktarabildiğim kadarıyla bir kaç datayı sizinle paylaşarak, hem sektör içinde olanlar hem de sektöre girecek olanlar için kendi görüşümle fikirler sunacağım.
Umarım bir faydam dokunur.
Ön söz
Öncelikle belirtmek istiyorum ki yurtiçi e-ticarete inanılmaz bir talep oluştuğunu görüyoruz. Yani herkes bu işi yapabilir düzeye geliyor. Ülkemiz açısından bu mükemmel bir şey lakin oluşan rekabet ortamından dolayı ortaya çıkan fırsatçılar ve ölücüler bu işi yapmak isteyenlere inanılmaz zorluklar yaşatıyor.
Gelelim elimizde olan verilere ; İki büyük pazar yeri ayrı ayrı sektörlere hakim olduğu için değerlendirmeler de ayrı olacaktır. 1 -
Yukarıdaki tabloya baktığımızda pazar yerlerinde genel olarak tesettür kategorisi ve ona bağlı olarak bazı kategori keywordleri ön plana çıkıyor. Böyle bir tabloda tesettür üzerine imalat veya satış yapan firmanın ürün çeşitliliğini arttırıp güncel kalacak şekilde piyasada yer alması mantıklı olacaktır. Tesettür hususu ilgili coğrafya bölgeleri değerlendirildiği takdirde yurtdışı pazarlama için de güzel bir başlangıç olabilir.
2-
Erkek kategorisine baktığımızda, kadınların giyim trendine nazaran ön plana ayakkabı seçeneği çıkıyor. Mevsime bağlı olarak, mont ve aksesuar olarak saati görüyoruz. Yine gerilerden ön plana çıkan bir bot seçeneği de var. Bu tabloya göre izlenecek yol, kombin satış taktiği olabilir. Ayakkabı, mont ve saatle yapacağınız çeşitli kombinlerle erkek müşterilerin dikkatini çekebilirsiniz. Lakin, pazar yerlerinde markalaşmayı hedefliyorsanız ucuzluktan ziyade kaliteye önem vermelisiniz. Saat ve mont harici olan ayakkabı seçeneği, vurgulamanız gereken asıl yerdir. Kaliteyi yakalamanız gereken nokta büyük önemle ayakkabı olmalıdır. Ayakkabıyı her sezonda satışa sunabilirsiniz. Kışın dahi tatmin edecek satış rakamlarını yakalamanız mümkün.
3-
Akıllarda karışık olan iki kavram kadın ve bayan

Fakat ortak noktaları aynı. Ayakkabı ve bot burada da karşımıza çıkıyor. Bir önceki madde de belirttiğim hususlar burada da geçerli. Her sezon iş yapacak yegane kategori ayakkabı
Rekabeti en zor sektör kategorisi ayakkabıdır. Muazzam bir rekabet söz konusu olduğundan bu alana girmenizi pek tavsiye etmiyorum. Sadece sektör içinde olanlara devam etmeleri gerektiğini söylemek istiyorum.
Yukarıdaki tablolarda dikkatinizi çekmek istediğim diğer hususlar spor ve ceket kategorisi. Giyim üzerine imalat yapan varsa bunu gözden geçirebilir. Yenilikçi fikir ürettiği takdirde yeni bir markalaşma yoluna gidebilir. Ayrıca kadınların trend alışkanlıklarını da iyi analiz etmek gerekiyor. Alışveriş konusunda kadınların ülkedeki ticareti kalkındırdığına yemin edip ispatlayabilirim
----------------------------------------------------------------------------------
Diğer konuya geçmeden ufak bir detay vermek istedim. Giyim sektöründe muhakkak siyah renk modellerine ağırlık verin. Siyah renk giyim üzerine sektörde boşluk var. Emin olun başta kadınlar olmak üzere siyah renk modellerine ne olursa olsun ilgi duyacaktır. Hatta yakın zamandan örnek vermek gerekirse ; Siyah tayt modelleri. Siyah tayt her zaman vardı ama kumaşını değiştirerek ufak detaylı modeller ekleyerek çılgınlar gibi satış rakamlarına ulaşıldı. Bu rengi iyi kullanan giyim sektöründe her zaman ileri gidecektir.
-----------------------------------------------------------------------------------
Somut örnek göstermeden konuyu bitirmek istemedim. Gördüğünüz üzere sektör halen canlı halen rekabet var.
Bol şanslar, hayırlı satışlar dilerim