Merhaba arkadaşlar, bu konuyu gerçekten üzülerek açıyorum. İnternet ortamında r10.net gibi bir platforma üye olabilmeyi başarmış, burada az çok ekmek yiyen veya yeni bilgi öğrenen dolu arkadaşımız var. Zaman geçtikçe de artıyor.
Ama bazı insanları görüyorum, çok basit bir şekilde dolandırılıyor ve parasını kaybediyor. Bu konuyu açmamdaki temel amaç bir nebze olsun bilgilendirmek. Yarın öbür gün bu platformlarda yapacağınız alışveriş olursa veya aklınıza takılan bir şey olursa diye kafanızın bir ucunda kalması.
Bu kadar da olmaz dediğim ne varsa oldu. Bari en azından paylaşım yapayım belki bir faydası olur düşüncesiyle bu konuyu açtım.
Öncelikle belirli başlı ünlü siteler ve uygulamalarla başlayayım.
Örnek site 1 : Sahibinden.com
Sahibinden uygulamasında gezerken veya ihtiyacınız olan bir telefon, bilgisayar ararken çok uyguna bir cihaz buldunuz. Normal piyasası 10k ama buraya 5k koymuşlar. Hemen ulaşıp satın almak istiyorsunuz çünkü çok ucuz. Satıcıyı arıyorsunuz veya mesaj atıyorsunuz. İl olarak sizin bulunduğunuz yerde olmazlar hiçbir zaman. Siz Adanada oturuyorsunuz adam da profiline Adana yazmış, ama siz dediniz ki ben de Adanadayım elden alabilir miyim? Standart cevap: Şuan şehir dışındayım veya üye olurken rastgele girdim.
+ Ee o zaman nasıl alacağız?
-Kardeşim cihazı çok soran oluyor, satmam an meselesi zaten acil ihtiyaçtan satıyorum. Kaparo gibi bir şey yollarsanız size ayırayım yine konuşur hallederiz bir şekilde.
O an ki heyecanla ürünü kaçırmamak için bir hevesle gönderirseniz geçmiş olsun. Yok göndermezseniz biraz daha uyanık olursanız get ilanı açmasını isteyebilirsiniz.
Get ilanı nedir?
Kısaca havuz sistemi, alıcı ürünün fiyatını ve komisyonunu
kredi kartıyla sahibinden.com sitesine yapar. Özellikle söylüyorum kredi kartı ile buraya dikkat edin. Bu tarz uygulamaların hiçbiri Havale/EFT kabul etmez. D-olandırıcı olduğunu buradan da anlayabilirsiniz. Daha sonra ürünü kargoya vermesi gerekir. Ardından ürün size ulaşır, onay verirseniz satıcıya ücret aktarılır ve alışveriş tamamlanır. Onay vermezseniz aynı ürünü satıcıya tekrar kargolamanız gerekir. Satıcı ürünü onaylar ve alışveriş tamamlanır. Ancak özellikle elektronik ürün için söylüyorum, mümkün olduğu kadar get ilanı ile telefon/bilgisayar satmayın. İçerisindeki parçaları değiştirip size tekrar gönderdikleri oluyor. O an anlamazsınız ama bir bakarsınız telefonunuzun orijinal olan parçası yan sanayi ile değişmiş. Ya da bilgisayarınızın rami çalınmış. Kargoyu açarsınız tamam sağlam dersiniz ama detaylıca incelemeden onay vermeyin. Zaten kargoyu teslim aldıktan sonra bile 1-2 gün onay verme süreniz var acele etmeyin.
Neyse konumuza dönelim, satıcı get ilanı lafını duyunca onu da kabul etti. İçinizden seviniyorsunuz tamam bu adam D-olandırıcı değil yoksa niye get ilanını kabul etsin değil mi? Kardeşim birazdan ilan açıp sana link atıyorum diye mesaj attı, siz de tamam deyip bekleye başladınız.
5-10 dakika sonra link geldi.
https://www.sahibinden-get-link.xyz/iPhone-8-plus
+buyur kardeşim ödeme yapabilirsin ben de hemen kargoya gidiyorum dedi.
Oo iyi güzel link geldi, tıkladın. Site sahibinden sitesi, ürün fotoğrafları var fiyatı da aynı. Tamam ben bunu alayım diyorsun. İşlemleri tamamlamak için sepete ekledin ikinci aşamaya geçtin karşına banka hesap bilgisi çıktı altında da sahibinden muhasebe departmanı yazıyor. Ama get sistemi neydi? Havale ve eft kesinlikle yok. O zaman bu şüphe uyandırıcı. Derken baktın ki linkte sahte. O zaman bu adamD-olandırıcı .
Ama şunu da unutmayın bu sistemin kredi kartı versiyonu olanda var. Yani şuan çoğu script havale/eft olarak karşımıza çıkıyor ama işi biraz daha profesyonel yapanlar kredi kartını da koyuyorlar. Sizin burada anlayacağınız linke dikkat etmek. Link çok uzun anlayamadın mı siteye girince sahibinden.com logosuna tıkla, seni ana sayfaya yönlendirmesi lazım. Yönlendirmiyor mu? Sahte. Yani birçok yerden anlayabilirsiniz. Az çok siteyi biliyorsanız zaten hemen anlaşılır.
Ve satıcının numarasını, profil resmini (genelde telefon dükkanı fotoğrafı koyuyorlar) ismini soyismini arama motorunda araştırın. Gerekiyorsa o profil fotoğrafındaki dükkanın numarasını bulup arayın oradan bile anlayabilirsiniz. Çünkü googleda ki numarasıyla whatsappdan yazdığı numara farklı. Ya da photoshop la üzerine AA yerine BB GSM yazıyorlar, biraz detaylıca incelerseniz photoshop olduğunun da farkına varırsınız.
Profil fotoğrafına asker/polis resmi koyanlara inanmayın. Özellikle askerler kimliğini belli etmek istemez herkesin görebileceği bir şekilde Whatsappa koymaz. Bu tarz fotoğrafları gördüğünüz an iki kere şüphe edin.
Piyasada ifşa edilmiş dolu kimlik var, her kimlik atana inanmayın. Kimliğini attı artık güvenebilirim diye düşünmeyin çünkü kimlik onun değil başkasından çaldı.
Tekrar yazıyorum, sahibinden get, dolap uygulaması, gardrops uygulaması sadece
kredi kartı ile ödeme kabul eder. Bu tarz sitelerden link gönderip havale isteyen kişileri direkt engelleyin muhatap olmayın.
Siteye üye oldum ibanı kabul etmedi, link oluşturup atacağım biraz bekleyin gibi çeşitli bahanelerle sizi kendi oluşturduğu tuzağa çekmek isteyecek, inanmayın.
Alacağınız ürünün videosunu isteyin gerekiyorsa görüntülü arayıp cihazı görün.
Satıcının profilini inceleyin, ne zaman üye olmuş, ne kadar satış yapmış, kaç tane olumlu yorumu var, bunlar da önemli etken.
SİZİ BİLMİYORUM AMA BEN PARAYI KOLAY KAZANMIYORUM. LÜTFEN ARKADAŞLAR BİRAZ UYANIK OLUN. ÇOLUĞUNUZUN ÇOCUĞUNUZUN RIZKINI, EKMEĞİNİZİ, BEZ PARASINI, KIŞIN ISINMA PARANIZI ŞUNLARA KAPTIRMAYIN.