UMSGBTM adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ekonomi berbat bu su götürmez bi gerçek tamam fakat bizim milletimiz de fırsatçı buda su götürmez bir gerçek.
Serbest piyasa ekonomisi....

Bahsettiğiniz fırsatçılığın sebebi ekonomi olduğunu bilmiyorsunuz galiba.
Direk fırsatçılık diye bir kavram yoktur.

Ekonomi bozuksa , Hırsızlık artar , dalavere çevirenler artar kavga görültü artar ve adalet tam olarak işleyemez aksar.
Ekonomi bozulursa eğitim , sağlık gibi sistemlerde bozulur , Kısaca her şeyin sebebi ekonomidir.

Ben niye şuanda param değer kaybedecek diye düşünmek zorundayım ?
Ben bu para ile iphone , araba yada emlak almayı niye düşünüyorum sence ?
Para değer kaybetmesin diye bir yere bağlamak gerekiyor bu seferde araba alıyorsun araba fiyatları artıyor , İphone alıyorsun onların fiyatı artıyor. ( Arz-Talepden ) dolayı.

Bu parayı bankaya koyup bekletsen seneye en az %100 değer kaybediyor.
Arabam var ama araba alıp kıyıya koyup 1 sene sonra sattığımda fırsatçı mı oluyorum yani ? Yada enayi olup paramın erimesini mi beklemeliyim.

Serbest piyasa ekonomisi ile kaçınılmaz bir model aksini uygulayarak bundan daha iyi bir yere gelemezsin. Daha kötü olur fazla fiyat artar.

Örnek : Şekerin kilosunu 10 TLye sabitlediniz fakat üreticiler doğru dürüst para kazanamazsa yada maliyet artarsa , piyasan çekilir ve kalan üreticiler 10 TL olan bu şekerin talebine yetişemez. Fiyat sabit 10 TL olur ama piyasada alacak şeker bulamazsın. Karaborsa oluşur fazla şeker alan bir başkasına 20-30 TLden satar

Serbest piyasada ise başka bir üretici ortaya çıkar ve ürettiği şekeri 15 TLden satar bu sayede şeker bulup alırsın ( Tabi senin gibi arkadaşlar onu fırsatçı ilan eder )