Kendi alanında büyük bir akademisyendi. Ama siyasi fikirleri oldukça tartışmalı. Biz hiç bir zaman sömürge olmadık. Yurtdışına gönderdiğimiz öğrenciler içinde yabancı hayranlığı önceki dönemlerde olmuştur çünkü ekonomik ve kültürel olarak arada büyük farklar vardı eskiden. Ama son 30 senedir bu farklar da kapandı.
Bu arada ben de kendi kültürümdeki bir çok konudan ben de nefret ediyorum. Namus cinayeti, kadın cinayeti, demokratik tartışma ve uzlaşma ortamının olmaması, monarşi ve tek adama güce tapma, rüşvet, torpil, sırasını beklemeyen, kurallara uymayan, görgüsüzlük yapan... daha sayayım mı? Bakın bunların hepsi bizim kültürümüz. Bunlar bizim kültürümüz değil diyen 500 sene önce yaşayan Fuzuli'nin şikayetnamesini okusunlar selam verdim rüşvet değildir deyu almadılar yazmış.
Belki içimizdeki bazı insanlar kültürümüzün tümünden değil hatalı kısımlarına düşmandır. Belki insanlar islamın kendisine değil 4 büyük mezhep imamının da namaz kılmayanın önce uyarılıp devam ederse öldürülmesini emretmesine karşıdır. Ya da sahte aydın sınıfı denilen adamlar birilerinin devletin kanalına çıkıp hamile kadınların sokağa çıkmasına terbiyesizliktir demesine karşılardır. Belki de o sahte aydın sınıfı birilerinin namaz kılmayan hayvandır demesine karşıdır.
Amerika'da ne yaşamış bilmiyorum ama Oktay Sinanoğlu'nun siyasi fikirleri bilim ve akla değil duygusal reaksiyonlarına dayanıyor.