technoturk adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
muhasebeciye danışsınlar hocam ?
Maaş ayın 15'i 00.00'da yatar, 00.02'de eşim tamamını benim hesaba atar, para lazım oldukça söyler veririm. Ara ara bıktım hesap kitap işinden tam tersine dönelim desem de kabul ettiremiyorum.

Konuyu madem ben açtım, "Peki sen yaparsın, nasıl yaparsın" diye düşünenler de olabilir illa ki onlara da cevaben şu fikirlerimi aktarayım;

Bana göre olması gereken:

1) Tüm para toplanır.
2) Temel ortak giderler(öyle sigara falan yok) toplanıp hesaplanır.
3) Tüm para-ortak gider= Kalan para hesaplanır.
4) Ortak bir kumbara, hesap, havuz vs kurulur.
5) Kalan para içerisinden her ay belli bir miktarda, oranda bir para bu havuza atılır.
6) En sonda kalan para da ikiye bölünüp harçlık niyetine(makul rakamlar olmak üzere) alınır.

Sürecin devamı nasıl mı işler?

-Ani, ekstrem bir gider olduğunda ortak havuzdan karşılanır.
-Daha programlı ve nakitle alınması gereken bir durum mu oldu, o zaman da gerekirse harçlık kısılır aynı oranda veya kredi çekilip tekrar sistemde düzenleme yapılarak aynen devam eder.

Şimdi bu yazdığım sistemde ayıp, günah, rencide edici, eşlerin birbiriyle sürtüşmesini gerektirecek bir olgu var mı sizce?

Gelelim işin harçlık boyutuna;

İsteyen harçlığını biriktirir kendine kullanır(yatırım olur, ailesine verir, hatta gider eşine hediye alır), isteyen de yer içer. Zaten karşı tarafı düşünen bir birey isek bu harçlık adı altında parayı daha dikkatli kullanırız. Atıyorum ben biriktirip eşime bir pırlanta yüzük alabilirim.