Arkadaşlar Bende kendi tecrübelerime dayanarak bir yorum yapmak istiyorum..
Yaşlarınızı bilmiyorum ama Dialup internet 56k fax modem kullanan biri olarak söylemeliyim ki.. Eğer global bir iş yapmayacaksanız .com ve .net almanıza gerek yok. Hollanda'dan örnek vermek gerekirse alışveriş siteleri .com kullanır çünkü belçikadan da sipariş gelir, fransa vb haber siteleri ve yerel siteler ise .nl kullanır.Örneğin nos.nl.
Diğer bir örnek ise amazon Her ülke için amazonda uzantı kullanıyor Hollanda için amazon.nl Türkiye için amazon.com.tr. Amazon.com ise ingilizce global lokasyon olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla içeriğiniz türkçe olup uzantınızın com olması sizi "G LO BAL LEŞ TİR MEZ" ayrıca içeriğiniz ingilizce ama uzantınız .com.tr olması burda da globalleşme bekleyemezsiniz...
Türkiye'de Türkçe yayın yapacaksanız .com.tr her zaman 1 adım öndedir. Sayfalarınız çok dilli ise burada .com devreye giriyor.
Ayrıca google bunları pek ayırt etmez search consoledaki lokasyon özelliği bunun için var. Lokasyon seçimi ve site href özelliği bunun için var. Yukarıda bahsettiğim dil ve uzantı olayına göre lokasyon seçimi siteniz için en uygun olacaktır.
Not: Türkiye'deki alışveriş siteleri neden com.tr kullanmıyor diye soracak olursanız çünkü o firmaların oturmuş bir sistemi var çıktığı reklamlar n11 .com aldıkları backlinkler n11 .com vb nasıl başladıyla öyle gidiyor .com ile başlamışlar devam ettiriyorlar.