Hocam bir projeye başlıyorsanız ilk ve en önemli adım marka yaratma aşamasıdır. Girişimler ilk bütcelerini bu iş için ayırırlar. Projeye uyum, akılda kalıcı, hitap edilen kitle, kullanıcı yönelimleri gibi.
Global uzantılar tüm dünyadan kayıt edilen bilinilirliği en yüksek uzantılar olduğu için projeye dogrudan katkı sağlar.
Dünya da domain sektörü bu yüzden bir pazar oluşturuyor. Bir şey ne kadar nadir ve ulaşılması zor ise değeri bu oluşturuyor.
Yani kötü bir domain ile başlayıp projeye boşuna para yakmaktansa projeyi başlatırken markanıza bütçe ayırarak başlamanız başarıya ulaşmanızda daha kolay oluyor.
Bir domainin .com uzantısı dolu ise başka bir uzantıda aynı isimle faaliyet göstermeninde negatif bir çok yönü oluyor. Başta kullanıcı yönelimi olmak üzere marka akılda kalsa bile uzantı kalmıyor kullanıcı ilk .com uzantıya gidiyor.
Bu da yaptığınız tüm yatırım, emek, zaman, reklam gibi çalışmaların .com uzantıya hizmet etmesi anlamına geliyor.
Domaini projenize yaptığınız marka yatırımı olarak görmez sanki bedavaya alınması gereken bir şey gibi görürseniz bu zaten projenize verdiğiniz değeri gösteriyor.
Zaten iyi marka maddi olarakta projenize dogrudan katkı sağlıyor ve dönüşünü alıyorsunuz. Sektörel başarı sağlamış ya da hizmet kalitesi yüksek olmasa bile bilinirlik olarak akla gelen firmaları düşünürseniz bunu net olarak görebilirsiniz.
Size şu an Türkiyede en çok memnuniyet oranı yüksek firmaları sorsam ilk 5 içinde sayacağınız isimlerin en az 3-4 tanesi marka imajını oturtmuş .com kullanan şirketler olduğunu göreceksiniz. Sahsen benim aklıma natro, veridyen, odeaweb, radore, vargonen gibi isimler geliyor.
Bunu bütün sektörler için düşünebilirsiniz. Özellikle müşteri kitleniz sadece yerel değil global kitleyi de kapsıyorsa daha yüksek verim almanızı sağlıyor.
Kısaca işinize ilk yatırım; marka ve marka imajı üzerine olmalı diye düşünüyorum. Tabii bizim toplumuzda bireysel girişimlerde marka algısı çok düşük, dünyanın çok gerisindeyiz.
Merhaba,
Şimdi şöyle bir durum var. Herkes bir projeye yüzbinlerce veya milyonlarca lira ile girmiyor. Bütçe azsa da .com'a da binlerce dolar yatıramayız.
Bakarım mesela .com kullanılıyor mu üzerine bir site kurulmuş mu vs. Böyle bir durumda bence .net gibi uzantılarla gayet iyi bir şekilde ilerlenebilir.
Tabi bu alan adı yine de anlamlı kelimelerden oluşmalıdır. Bu noktada dikkat etmek gerekir.
Bunun aslında çok örneği var. Mesela
media.net (dünyanın en iyi reklam ağlarından birisi) .com'u da halen satışta.
media.com
Bunun dışında şuan bulunduğumuz platform olan r10.net. Daha sonradan r10.com satın alındı.
Shiftdelete forum vs. Birçok örneği var.
Yani eğer güzel bir alan adının .com'u alınmış ama projelendirilmemişse .net gayet de değerlendirebilir diye düşünüyorum. Ancak tabi ki öncesinde .com'a bakmak gerekir.
Ben de
@XcomX; hocama katılıyorum. Domain konusunda artık çok fazla takıntılı olmamak gerekiyor. Keza bunun için her zaman imkanımız da olmuyor maalesef.
Değerli yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim.
Biraz zorlama yorumlar görüyorum. Örneğin domainalimplatformu*com vs bu tür domainlerle istediğiniz içeriği oluşturun boşa kürek çekersiniz. Ama isimtescil domaini alırsınız içerik oluşturmasanız bile kazanırsınız bilmem anlatabildim mi? Bu arada reklam yapmıyorum kendilerini çok sevmem. İstisnalar yok mu, tabi ki var ama istisnalar kaideyi bozmaz.
Aslında zaten bahsettiğim anlamlı ve markalaşabilir .net alan adları. Evet isimtescil güzel bir örnek.
Bütçen olduktan sonra uzantının hiçbir önemi yok bence.
Maalesef herkes bir projeye yüzbinlerce veya milyonlarca lira ile girmiyor. Bütçe azsa da .com'a da binlerce dolar yatıramayız.
Bu durumda alternatif yollar bulmamız gerekir.