SNDizayn adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Aslında bende bunu düşündüm ilk ama fazla domain alan arkadaşların şevki kırılmasın diye yazmadım. Dediğiniz gibi 1 sene sonra çoğu domain boşa düşecek yüksek fiyatlardan dolayı. Diğer açıdan baktığımızda da devlet bunu sanırım bir para akışı olsun diye yaptı.
Önceden yönetimi ODTU'deydi BTK bünyesine alınca doğal olarak kâr amacı güdülmeye başlandı. Belge şartını kaldırarak aslında niyetlerini belli ettiler. Sonuç olarak marka tescili ile itiraz edilebiliyor o aşamada TPE yine marka tescilinden para kazanmaya devam ediyor burada domain gelirini arttırmış oldular.

Geçiş aşamasında ücret bile almayabilirlerdi aslında 35 TL bile çok bana göre ama o da sanırım kayıt kurulaşlarına gitti.

Asıl bundan sonra fiyat politikası belirlendikten sonra belli olacak yılbaşından sonra gelecek zamdan sonra anlayacağız.

Aslında bütün kayıt kuruluşlarında böyle işler ilk yıl kampanya ile kullanıcı toplarlar yenilemesi geldiğinde maliyetlerin üzerinde kâr amacı güdülerek fiyatlandırma yapılır. Amaç belirledikleri kayıp oranına bağlı.

Şimdi 100.000 domain 35 TL'den kayıt edildiyse yenileme zamanında %20 kullanıcı kalacaksa ellerinde fiyatı 300 TL'de yaparlar 500TL'de. Sistem boyle işler. Çünkü coğrafi uzantıların yönetimi kâr amacı gütmeye başladığında bunu müşteriye yansıtmaya başlarlar global uzantılar gibi Tüm dünyadan talep gören her gün binlerce kayıt yapılan bir uzantı olmadığı için maliyet kullanıcıya yansımak zorunda.