Hocam bilgiler için teşekkür ederim ama globalden bahsetmiyorum zaten. Türkiye içinde bahsettim. Türkiye içindeki aramalarda com.tr uzantıya sahip olmanın avantajı daha yüksek bunu hiçbirimiz inkar edemeyiz. Nasıl ingilterede co.uk lu siteleri başta görüyorsak google da kendi ülkemizde aramanın çoğunlukla google.com.tr üzerinde gerçekleştiğinden dolayı com.tr li siteleri daha üstte görmemize olanak tanıyor. Bu, com.tr alan adı olan her site en yukarıda olacak anlamında değil, tabiki içeriğin çok önemi var ama öncelik tanıdığı şeylerden biri com.tr olması olabiliyor. Benim sorum da şu; com.tr artık belgesiz bir uzantıya dönüştüğü için ve .tr uzantısı daha önem teşkil edeceği için seo sıralamasında (Türkiye içinde) .com.tr li domainleri diğer uzantılardan farksız mı görecek artık?
Belgesiz alınması bir önem teşkil etmiyor.
Önemli olan kullanım yaygınlığı.
Globalde otoriterlesmiş bir site Türkiye de üst sıralara oynuyor.
Şimdi proje üretenlerin tercihi global uzantı olduğu için Türkiye tarafında da onlar için değişen bir şey olmuyor.
.com.tr yaygınlaşırsa karşımıza daha çok çıkar sadece.
Ama şunu da unutmamak gerek .com.tr'nin belgesiz alınması ile belgeli alınması arasında hic bir fark yok.
Düne kadar 350TL marka başvuru belgesiyle alınıyordu bugün 35 liraya alınıyor. Bunun dışında proje tarafında sağladığı bir katkı yok.
Yani zaten başarı sağlanabilen bir uzantı olsa kimse kaz gelecek yerden tavuk esirgemez 350 lira verip hatta marka tescilini tamamlayıp 1.5k veripte alırdı.
Belgesiz olunca değerlenmediği gibi bence eskibdeğerini de kaybetti. Eskiden en azından marka tescili ile proje koruma altındaydı bir avantajı var diyebiliyorduk.