Almak istediğim domainler geçen hafta doluydu, boşa düştü, satın aldım.
Anladığım ve bildiğim üzere, ön kayıt başvurusu yapıyorsunuz. BTK, sizin o domaine sahip olup olmamanız gerektiğine karar veriyor. Bu soruyu METUNIC'e de sorup, bu şekilde cevap aldım. Bu kararı neye göre verdiği konusunda bilgi vermiyorlar. Olay marka başvurusundan çıkıp, birilerinin inisiyatif alarak "kim domain alsın, kim almasın" demesini sağlayacak yönde evrimleşecek gibi duruyor.
Açıkçası, Nic.tr yıllardır tarafsızlığını koruyor ve kimin ne aldığı public belli oluyordu. Şimdi BTK ile bu yapı bozuldu. Tıpkı seçimleri İstanbul Üniversitesi'nden alıp, Adalet Bakanlığına vermek gibi.
Bir takım şeylerin, gelecek hükümetlerin kontrolünde olmaması gerekir. Buna şimdi ki sonra ki hükümetlerde dahil. Üniversitelerin tarafsızlık fonksiyonları geri verilmeli, rektörleri siyasi olarak atanmamalı ve bu gibi toplumu ilgilendiren şeylerde tarafsızlık ilkesi korunabilmesi için devlet kurumlarının kontrolünde bulundurulmamalı düşüncesindeyim. Devlet denetleme yapmak istiyorsa yapsın, ancak tarafsızlık ilkesi şeffaf ve halka açık bir biçimde korunsun.
Tanesi 29-140 TL'den binlerce domain aldım. Şimdi hangisi benim olacak, bende bilmiyorum. Ve bunu satarlarken bunu söylemiyorlar. Ön sipariş verdiğiniz şeye biri marka başvurusu yapmaz ise alırsınız diyorlar. Son günlerde bu de evrildi ve BTK karar verecek ve nasıl karar vereceğini bilmiyoruz a döndü.
Ben riski aldım. Siz çok risk almayın derim. Ya da alıyorsanız, risk olduğunu bilin. Domainler bize hiç gelmeyebilir. Ayrıca 14:30'da sistem açıldıktan 365 gün sonra bir sürpriz yaşayacağız. O beni daha çok düşündürüyor. Bekleyip görelim.
Ben risk almayıp .tr yi bekleyeceğim. 1 yılda zaten sistemin işleyip işlemediğini görmüş oluruz.