Daha önce hiç depozitonun arttırılması istemine dayanan uyuşmazlık görmemiştim. Sen söyleyince Yargıtay kararlarına konu olmuş mu diye sorgulattım ama dert etmeni gerektirecek bir şey çıkmadı. Depozito Türk Borçlar Kanunun 342. maddesinde düzenlenmiştir. İçini rahatlatacaksa bir göz gezdirebilirsin.
11.02.2019 tarihli Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2017/8216 E. 2019/948 K. numaralı kararında Yargıtay, depozitoyu kira sözleşmesinin başında verilen güvence olarak tanımlıyor: "Depozito, kira sözleşmesinin başında kiracı tarafından kiraya verene teslim edilir. Çoğunlukla para veya kıymetli evraktan oluşur ve kira sözleşmesi sona erdiğinde kiracının kiralanana verdiği zararların teminatını oluşturur." Yani her kira yılının başında artış yapılacak bir güvenceden bahsedilmesi ev sahibinin art niyeti. Dolayısıyla kira sözleşmende depozito oranının artmasına ilişkin özel bir düzenleme bulunsa dahi geçerli olmayacaktır.
Bir de kira bedelinde %25'den fazla artış yapmana gerek olmadığı yönünde yorum yapan arkadaşlar için de şunu açıklamakta fayda var: Eğer kiracı %25'in üzerinde artış yaparak kira bedelini düzenli olarak 2-3 defa ödemişse artık 11.06.2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve kira artış oranını %25 ile sınırlandıran GEÇİCİ MADDE 1'den yararlanamaz.
teşekkürler hocam. son mesajıma cevap vermedi. cevap verirse direkt bunu atacağım. kendisiyle de zaten bir daha diyaloga girmeyi düşünmüyorum. evden çıkartmaya çalışmasından daha çok sinirime dokundu bu.