(Hocalarım biraz uzun oldu fakat içimi dökebildiğim tek yer r10 ve r10 halkının tavsiyelerine ihtiyacım var)
Merhaba dostlar, malum biliyorsunuz, üniversite tercileri bitti yerleşen yerleşti (ben yerleşemedim) ve ek tercihler geldiiii.
Hikayem
İlk tercihleri yaparken ailem o bölüm olmaz bu bölüm şöyle olur derken yazdım biyerler ve gelmedi. Ailem bana sık dişini bir sene daha çalış diyor. Geçen sene okula gitmedim dersaneye gittim iyi kötü çalışmaya çalıştım ama yapamadım. Bu şekilde anlatınca ailemin tepkisi "tarlada çalıştırmıyoruz, bulaşık yıkatmıyoruz git ders çalış" diyorlar ama öyle olmuyor işte.
Neyse, şimdi ek tercihler geldi çattı kendi şehrimden grafik tasarım tutuyor, bankacılık vs. tutuyor. Fakat grafik tasarım (ön lisans)ek tercih yapsammı yapmasammı kararsızım.
Büyüklerime bu soruyu sorduğumda grafik tasarım okuyup ne yapacan kpss atanmaz değerli değil vs diyor. Bu sözlerine kısmen katılıyorum bunu bir hikayemle özetleyeyim.
yıl 2021 birisi ile youtube kanal tasarımları(herşey full+full 10 küsür tasarım şablonu, profil, banner vs. vs.) için anlaştım 100- 150 tl anlaştık okey dedik ben işe başladım, telefon çaldı açtım diyalog aynen şöyle.
+alo, buyrun hocam.
-hOcAm Selamun aleyküm ben yutup kanalımın kapak resmini birine 12 tlye yaptırıyorum size gerek kalmadı
+tamam hocam. (yüzüne kapatırım)
Bu örneklere çoğu tasarımcı arkadaş ekleme yapabilirim alıntı yaparım.
Yani uzun lafın kısası ülkemizin insanları vizyonsuz ve ön görüşlü olmadığı için ucuz iş gücünü kaliteli işe tercih ediyorlar.
Piyasada o kadar neredeyse bedavaya çalışan grajifer( grafiker demeye dilim dönmedi) var ki. mesleğin değerini bir kez daha sorgulamama sebep oldu.
Sorum
hikayemi okuyup zaman ayırdıysanız çok teşekkür ederim. şimdi sorularıma gelelim.
Grafik tasarıma ilgim var öncelikle onu söyleyeyim photoshop yaparken bazı manipülasyon uygulamalarımda before-after yaparken yüzümde tebessüm beliriyor.
1- Ön lisans grafik tasarım okumaya değer mi
2- Tasarım uygulamaları(kanva-elementor) ve yapay zeka bu mesleğin önünü keser mi?
küçük bir şehirde yaşıyorum(Karaman) dolayısıyla iş imkanı zayıf ileride okumak için değilde çalışmak için başka bir şehire gidebilirim fakat başka bir apartmana pardon üniversiteye gidip o kadar masrafı kucaklamaya korkuyorum zaten puanımda yetmiyor. bence üniversiteye şehir dışı gidilecekse seçkin üniversiteler için gidilmeli.
Ailem bana grafik tasarımdan ziyade bilgisayar programcılığı oku diyor(ilgim ve bilgimden dolayı) fakat bu sektörde alaylı olarakta hayatta kalınabilir işletme okuyup yazılımcı olanı bilirim.
Kapanış
Hocalarım vakit ayırdığınız ve okuduğunuz için teşekkür ederim tavsiyelerinize ihtiyacım var içimi döküp dertleşebildiğim tek yer burası lütfen lüzumsuz espriler yapmayın