Neredeyse 1 aydır maaş taşıma konusunda epey bir efor sarf ettim. Bu yüzden de tecrübelerimi sizinle paylaşmak istedim.
Biliyorsunuz hemen hemen tüm bankalar -kamu bankaları hariç- ki buna Türkiye Finans gibi katılım bankaları da dahil, yüksek promosyon ücretleri ödüyor.
En yüksek ücret 7500 TL'yi bulurken, emekli yakınlarınızı davet ederek bu rakamı 10000 TL'ye kadar çıkarabiliyorsunuz. Bazı bankalar vadesiz mevduat hesabı sahiplerinin davetlerini kabul ederken bazıları sadece emekli hesabı olan müşterilerin davetlerini kabul ediyor. Tabii bu davetiyeyi yapmak için kod almanız gerekiyor. Başvuru yapan kişinin de o kodu sisteme girmesi gerekiyor. Aksi halde davet ücreti kazanamıyorsunuz.
Öncelikle hesabı taşımanız için banka da açık kredi, kredi kartı, ek hesap harcaması ve promosyon taahhütü olmaması gerekiyor. Banka bunları kapatmadığınız müddetçe hesapta ki blokeyi kaldırmıyor.
Ödemeleriniz düzenli olsa bile bankalar müsaade etmiyor. Bloke konulup konulmadığını öğrenmek için E-devlet üzerinden 4a-4b-4c (sırayla işçi-bağkur-emekli sandığı) banka adres değişikliği yazıp öğrenebilirsiniz. Sadece şube değiştirebilirsiniz yazıyorsa bloke var demektir. Ya müşteri hizmetlerini arayıp yada bankaya gidip blokenin neden konulduğunu öğrenmeniz ve blokeyi kaldırmanız lazım.
Promosyon aldıysanız zamanında ve 3 yılı tamamlamadıysanız iade edeceğiniz tutarın hesaplanıp bankaya ödemeniz gerekiyor.
Maaşı taşıyacağınız bankada vadeli-vadesiz mevduat hesabınız varsa ister E-devlet üzerinden isterseniz de mobil şubeden bankaya gitmeden maaşınızı taşıyabilirsiniz.
Ama ilgili banka da hesabınız yoksa E-devlet üzerinden maaş taşıma isteği gönderseniz de mutlaka ya görüntülü görüşme ile yada bankaya giderek banka da hesap açtırmanız lazım. Yoksa maaşınız taşınmaz.
Şu anda o kadar fazla yoğunluk var ki gece saat 2-3 gibi insanlar kuyruğa girip listelere isimlerini yazdırıyorlar. Listede bazen 100 kişi olabiliyor ve günlük ortalama 30-35 kişi maaş taşıyabiliyor. Geriye kalanlar ise sonra ki güne aktarılıyor.
Ücra yerlerde, organize sanayii gibi, merkezden uzak yerlerde haliyle sıra daha az olabiliyor. Tabii bankanın verdiği ücrete göre yoğunluk değişiyor. En fazla veren hangisi ise onun şubesi tıklım tıklım dolu oluyor.
En kolayı şubeye gitmeden mobil şube üzerinden halletmek.
Mobil şubeden hesap açacaksanız mutlaka yeni kimlik kartına ve NFC özellikli bir telefona ihtiyacınız var. Bunlardan birisi olmadığı takdir de hesap açamazsınız.
Örneğin Garanti Bankası'nın uygulamasını indirdiniz ve ekranda Müşteri Olmak İstiyorum butonuna bastınız.
Uygulama sizden emekli olan kişinin bilgilerini girmenizi isteyecek. İlgili bilgileri girdikten sonra kimliğin çip kısmı telefonun arkasına temas edecek şekilde dokundurup beklemeniz gerekiyor. Kartı okumaya başladığında kartı hareket ettirmemeniz konusunda uyaracak ve ekran da gösterge dolmaya başlayacak. Eğer kart okumuyorsa ya NFC kapalıdır yada çipi yanlış yere tutuyorsunuzdur.
Kimliği okuduktan sonra yüz tanıma ekranında yüzünüzü taratıp müşteri hizmetleri ile görüşmeye başlayabilirsiniz.
Aşırı yoğunluk sebebi ile bazı bankaların uygulamalarında sıklıkla hata çıkabiliyor. Aynı işlemleri tekrar tekrar yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. Hatta bazen 15-20 kere denediğiniz bile oluyor. Mesai saatleri içerisinde başvurursanız bu ihtimal daha da artıyor. O yüzden akşam 10-11 gibi başvurabilirsiniz. Garanti gece 01.00'e kadar hizmet veriyor.
Müşteri hizmetleri bağlandığında telefonu bir başkası tutabilir. Fakat oda da bulunan diğer kişilerin sessiz olması, arkadan sufle vermemesi ve işlemi yapacak kişi ile göz kontağı kurmaması lazım. Aksi halde müşteri hizmetleri yetkilisi müdahale ediliyor deyip hemen kapatıyor. Ve sizi bloke ediyor. Bundan sonra sadece şubeden taşıma işlemi yaptırabiliyorsunuz.
Müşteri hizmetleri (Garanti Bankası için geçerli) ilk önce telefonunuzun arka kamerasına geçiş yaparak kimliğinizin ön ve arka yüzünü göstermenizi istiyor. Bu işlemi bir başkası da yapabilir. Fakat sessiz olması ve kimliği emekli olan kişinin çevirmesi gerekiyor. Başkasının elini görürlerse yine görüşme iptal oluyor.
Sonraki adım da kimliğin seri numarasını okumanız isteniyor. Eğer maaş taşıyacak kişinin gözleri görmüyor ise bir kağıda büyük bir şekilde yazıp kağıdı göstermeden yavaş yavaş okuyabilir. Eğer kağıtta yazılı olduğunu görürlerse görüşme yine sonlanır.
Önemli ayrıntı (Maaş taşıyacak kişinin mutlaka okuma yazması olması gerekiyor. Okuma yazması olmayan kişilerin işlemleri şubeden yaptırması şart. Ben sadece gözü çok yakını görmeyen kişiler için öneri de bulundum.)
Ardından kimliğin köşelerinden tutup önce çene altına, sonra burun hizasına çıkarmanız, daha sonra kimliği öne arkaya bir kaç kez çevirmeniz isteniyor.
En son da kimliğin üstünde ki büyük resmin yanında bulunan holograma parmağınızı koyup kameraya tutmanız isteniyor. Aynı işlemi kimliğin ön yüzünde ki imza yada arkada ki kırmızı kare için yapmanız isteniyor.
Tüm adımları başarılı bir şekilde yaptığınız takdir de müşteri hizmetleri hesabınızın açılması için uygulamayı kapatmadan işlemlere devam etmeniz konusunda uyarıyor. Eğer sonraki adımları tamamlamazsanız ve görüşmeyi kapatırsanız işlem başarısız oluyor.
İşlemleriniz başarıyla sonuçlandıysa uygulama içinden maaşımı taşımak istiyorum diyerek varsa davet kodunuzu giriyorsunuz ve taşıma işlemini gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Biz başvururken maaş taşıma işlemini seçsek de uygulama üzerinden maaş taşıma isteğinde bulunduk. Siz yine de maaşınızın taşınıp taşınmadığını uygulamadan kontrol edin.
Yukarıda anlattığım işlemler bankadan bankaya değişiklik göstermekle beraber bazı bankalar sadece seri numarası, kimliğin ilgili yerlerinin kapatılıp gösterilmesini de isteyebiliyor.
Son olarak TEB bankasından maaş alacaklar 2 otomatik ödeme talimatının olması gerektiğini (elektrik şart sanırım), iptal edilirse promosyondan kesinti yapılacağını unutmasın.
Bankaların internet sitelerinde şartlar yazıyor. İyi okumadan başvurmayın.
Yazmayı unutmuşum.
Okuma yazması olmayan emekliler bankada sıra beklemesin. Çünkü formu doldururken en basitinden Okudum, Onaylıyorum yazmaları gerekiyor. Bazı bankalar daha uzun yazılar da yazdırabiliyor.
Eğer okuma yazması yoksa en yakın notere yakın akrabası olmayan 2 şahit ile gidip okuma yazma bilmediğine dair belge alması lazım. Başvuru yapınca noter sizden isim ve soyisim yazılı bir kaşe yaptırmanızı istiyor. Kaşeyi yaptırıp notere götürüyorsunuz ve noter de size belgeyi veriyor. Bu belgeyi götürüp Okudum, Onaylıyorum yerine kaşenizi basarak işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.