Piyasa Kötü, Acemi Çok, İş Bilen Yok!
Arkadaşlar selamlar herkese. Özellikle son birkaç aydır yaşadığım ve çok çok rahatsız olduğum bir konuyu sizinle paylaşmak istedim.
Öncelikle asıl işim yazarlık, fiyat ve işe göre çok farklı içerikler hazırlayabiliyorum. Hem bireysel olarak hem de bana bağlı yazarlar ile büyük bir ekibe sahibim. Yaklaşık 25 kişi kadar olabiliyor bu bahsettiğim ekip. Daha önce benimle çalışanlar bilir ki hiçbir zaman işin hak ettiği paranın altında ya da üstünde çalışmam, o parayı da teklif etmem. Fakat her ne iş olursa olsun, yapılan işin karşılığı istenmelidir.
Son aylarda, ya birkaç müşteri ve arkadaşıma yönlendirmek ya da ekibime dahil etmek için yazar arayışına girdim. Ama gerçekten karşılaştığım tüm sonuçlar hüsran oldu.
Herkesin 2 tl dediği işlere düzenli sipariş verme sözü ile 3 tl dedim yine olmadı. Sadece benden haftada 1-2 bin tl kazanabilirsiniz düzenli iş yapalım dedim olmadı. Taban fiyatını 2 tl ye çekmişler, ben yine 300 kelimelik basit blog yazıları için 100 kelimesine 4 tl dedim yine olmadı.
Evet piyasada birçok yazar var ve bende onlardan birisiyim. Ama adama 2 tl yerine 4 teklif edildiğinde ve bunun üzerine bir anlaşma sağlandığında; "bana normalin 2 katı fiyat veriliyorsa işimin hakkını vermeliyim" düşüncesi bekleriz değil mi? Maalesef günümüzde "bana fazla para veriyor en hızlı nasıl çok yazı yazarım" düşüncesi ile karşılaşıyoruz.
Ben 2 tl ye yazarım diyenlere daha fazlasınız teklif edip sonra kopya içerik mi almadım. "Attığınız örneği en fazla bu kadar değiştirebildim" diyenlerden spin makale mi gelmedi. Neler neler. Şimdi ise tüm bunlardan daha çok beni üzen bir şeyden bahsedeceğim.
Sözde İş Bilenler
Arkadaşlar yaptığım iş üzerinden örnek vereceğim, eminim herkes benzer bir olay yaşamıştır. Yazarlık yapan insan, bir sipariş aldığında zaten temel şeyleri kabul etmiş olur. Bir yazar, eğer ki "ben yazarm" diyorsa, birçok kural ve özellik için ekstra para teklif edemez zaten.
Örneğin ben diyorum ki 100 kelimesi 5 TL ye SEO uyumlu yazarım. Ben o yazının içinde;
- imla hatası
- yazım yanlışı
- başlık hatası
- bozuk sayfa düzeni
- anahtar kelimenin hatalı kullanımı
- SEO Uyumu
gibi özellikleri dahil etmiş olurum. Ki fiyat fark etmeksizin eğer bu platformda yazarlık yapıyorsak, zaten bu kuralları bilip uygulamadan yapamayız demektir. Mesela birçok yazar Yoast SEO eklentisini SEO uyumlu yazı sanıyor. Sektöre hakim olanlar bilir ki SEO denilen şey basit bir eklenti ile sağlanamayacak kadar geniştir.
Ayrıca Yoast üzerinden de olsa, gerçekten bunu yapabilen kişi yeşil ışık almak için zorlanmaz. Örneğin ben, eklentiyi kullanmadan yazı yazıp onu panele atınca direkt yeşil ışık alabiliyorum. Çünkü yıllardır bunu yapıyorum ve artık bunun için ekstra bir çabaya ihtiyacım yok.
Daha yakın zamanda birkaç "yazar" ile görüştüm. Henüz 1-2 aylık üye, hiç ticaret puanı yok hatta 2 tane varsa 1 tanesi eksi olan üyeler (yanlış anlaşılmasın aşağılama değil, yalnızca detayları belirtiyorum). Bu kişiler gelip benden 100 kelimesi için 7-8-9 TL istiyorlar. Üstelik bu fiyat için sundukları ayrıcalığa bakar mısınız: Yoast SEO eklentisinde kontrol edip okunabilirliği yeşil yapıyoruz.
Hepinize soruyorum, bu adil mi? Taban fiyatı kaç olursa olsun benim makale konum her zaman 4-6 TL arasında gidip geliyordu. Bu işte kaliteliyim diyen kişi, gerçekten akıl karı bir fiyat ve iş skalası sunar. Benimde 100 kelimesi 10 TL ve üzeri yaptığım işler var fakat o yazılar bir siteye hit getirebilir. Bana teklif edilenlerde bu bile yok.
Gerçekten kötü bir dönemde, kötü insanlarla, git gide kötüye giden bir piyasanın içindeyiz arkadaşlar. Herkese iyi günler ve iyi forumlar. Umarım iyi iş arkadaşlarımız olur.