Telefona hat takıldıktan sonra 120 gün kullanım süreniz tanımlanır. Evet bu süre yılbaşında yenilenir, ancak her yıl yenilenecek diye bir kesin koşul söz konusu değildir. Bunun sebebini aşağıda daha detaylı anlattım.
İmei süre uzatmanın dışında ise bir yol daha pasaporta kayıt etmek. Sizin ya da bir tanıdığınızın pasaportu olabilir. Bunun için şu an 2700₺ gibi bir kayıt ücreti gerekiyor. Yılbaşından sonra zamlanır.
Bir diğer yol ise telefonunuza bir aparat yardımıyla şebeke vermek. Google aracılığı ile "Yurtdışı iPhone cihazlara şebeke veren aparat" araması yaparsanız daha detaylı bir sonuca ulaşırsınız.
Geçen hafta ben de çok ikilemde kaldım. iPhone 13 aldım. Yurtdışı almak için elim bir gitti bir geldi. Ama en son kendime bir süre ayırıp şu koşullar sebebiyle yurtiçi almaya karar vermiştim.
- Yurtdışı imei olayının gelecekte durma ihtimali. Pandemi sebebiyle getirilen bir uygulama sayesinde imei süre uzatması yapılabiliyordu. Ancak işi bilen kişiler ülkemizde bulunan diğer yabancı vatandaşlar(!) için devam ettiğinin farkındalar.
- Sadece belirli modeller dışında cihaz garantisinin ülkemizde gerçekleşmemesi.
- İki maddede belirteceğim "Tekrardan satılabilme" konusu. Yurtdışı ikinci el bir cihaz satmak, TR cihazına göre beni yoracaktır, fiyat kıracaktır diye düşündüm.
- Yasal olarak yurtdışı giriş çıkışı yapıp pasaporta işletirseniz, ya da tanıdığınızın pasaportuna işletirseniz cihazı "3 yıl" (Bazı kaynaklarda 2 olduğu söylenmiş.) boyunca adınıza kayıtlı olmayan hatlar ile kullanamıyorsunuz. Bütün bunların üstüne ucuza aldığım cihaza pasaport kaydı yaptırıp ek masraf oluşturmak hiç mantıklı değil.
Çok teşekkürler hocam. Benimde tek umudum Haziran ayındaki seçimde hükümetin değişmesi ve imei kaydı olayının kaldırılması.