Suçu kadere atmayın.
Kader kontrol edemeyeceğiniz şeylerdir.
Yani evden çıkarken başınıza bir şey düşer, alkollü bir sürücü kaldırımda size çarpar.
Bunları engelleyemez öngöremezsin. Bu kaderdir.
Ama iyilik yaptığın insandan kötülük görüyorsan, iyi bir adım atıp çamura batıyorsan, umutların kırılıyorsa hata yapan sensin.
Demek ki yanlış insana iyilik yapıyorsun, yanlış adım atıyorsun, yanlış umutlara kapılıyorsun.
Kendini değiştirecek cesaretin ve azmin olmadığı için kaderi suçlayıp kaderin değişmesini beklersen bir ömür bekletsin.
Evden çıkarken başımıza bir şey düşmesi ve insanlara her halükarda iyi yaklaşık karşılığında kötülük görmek arasında nasıl bir fark var hocam?
Saflık derecesinde iyi olmak insanın kendi seçimidir, fakat iyi davranacağı diğer insanları geçtim insanın annesinden babasından bile kötülük görmesi sizce kendi seçimi midir?
Kadere suç atmak olarak bakacaksak "Ah, bugün umduğum gibi gitmedi, zalim kader" değil ki olay,
"hergün sırf biraz daha iyi olsun diye denemediğim yol kalmadı, yoruldum, ama yine de gram bir şey değişmedi üstelik iyi olacağına her geçen gün daha kötüsü oldu."