merhaba hocam ben dahi kavramını kullanma nedenim interneti bilenler ve bilmeyen kesimi ayırt etmek için söyledim. yoksa kendimi yukarıda görmüyorum yani trendyolu her kesim kullanıyor. websitesinde satış yapmanın daha az mantıklı olduğunu söylemiyorum. dediğiniz gibi süreçler websitesinde çok daha basit ve hızlı işler. sizin satacağınız ürün ve hedef kitleye göre de değişiklik gösterebilir. en azından kendi çevremde sistem bu şekilde işliyor. elbette websitesinde daha çok kar getiren siteler işletmeler vardır. kendi düşüncelerimi söyledim. websitesi işlerine girmek istemeden o mecralarda satış yapmanın da mantıklı olabileceğini savunuyorum.
ek olarak diğer yemek, mahalle gibi kavramlarını eklemenin sebebi, eğer trendyol gibi firmalar sadece ürün satışına odaklansa elbette bir süre sonra ömrü tükenecekti. ama diğer hizmetler sayesinde ömrünü bir nebze uzatıyor. ben haklı haksız tartışması yapmamaktayım sadece beyin fırtınası yapalım istedim. sizin tecrübeniz benden daha fazla o nedenle düşünceleriniz önemli benim açımdan.
bu durumda pazaryerinde ürün satmak isteyen müşterilerinize öneriniz ne oluyor*
Pazaryerinde satış yapmak isteyen müşterilerimi ben ilk önce sorulara boğarım. Kısaca özetlemek gerekirse en basit soru bir tüccar mısın? yani mevcut pazarı olan marka ürünleri mi satıyorsun dükkanında. eğer bu sorunun cevabı evet ise ben kesinlikle e-ticaret yapmalarını önermiyorum. uzun vadede başarısız olup zarar edecekler. bu sadece üründen zarar edecekler anlamını taşımıyor. bu işe artık büyük rakamlar ile giriliyor. " e-ticaret masrafsız ey ahali ürünleri yükle sat" oh ne güzel öyle bir dünya yok artık son 3 yıldır. kalem kalem yazmak istemiyorum fakat çok fazla gider mevcut.
her yerde private label saçmalığı dolaşıyor. o kadar fazla umut taciri var ki bu konuyla ilgili. maalesef suistimal edilmekte bu mevzu. her neyse bu konuyu da eledim yani bu olayı da desteklemiyorum kesinlikle.
desteklediğim ve çalışmayı kabul ettiğim anlayış şu şekildedir.
1 - paran var mı? öyle 300k 500k değil 1m 2m 3m gibi rakamlar en az. ki git gide bu rakamlar da erimeye başladı o yüzden skala sürekli yükselmekte.ve bu rakam sadece başlangıç aşamasında gerekli olan. ürün, hammadde veya teçhizat hariç
2 - üretici misin ya da fabrika veya iyi bir atölyen var mı ( ne üreteceğinin bir önemi yok üretmesi yeterli )
3 - hammadde maliyetlerin piyasanın ortalamasının neresinde?
bu üç maddeden geçebiliyorsa biri sonraki maddeler konuşulur. konu biraz dağıldı kusura bakma ama gerçekten ayak üstü konuşulacak konular değil.