Merhaba arkadaşlar sizlere İngiltere'de şirket kurma sürecimden bahsedeceğim. Anlatacaklarım ile
İngiltere'de şirket kurmak isteyen kişilere rehber olmayı ve ufak tefek bilgiler için sizden para talep eden insanlardan, gereksiz ücretlerden sizi kurtarmayı amaçlıyorum. Yaklaşık 1-2 ay boyunca araştırdım bir sürü kişiyle görüştüm, görüştüklerimin %95'i ücret talep etti ama öyle böyle derken şirketimi 13 Ocak 2022 tarihinde kurdum. Şimdiye kadar da R10 üzerinden çok güzel işler yaptım güzel insanlarla tanıştım para kazandım ve bunun karşılığı olarak minnet borcumu bu şekilde insanlara ücretsiz bilgi vererek ödemek istedim. Umarım bu süreçteki insanlara yardımcı olurum. (Makale yazı vs. yazma işlerinden pek anlamıyorum hatam olursa kurusa bakmayın)
-
- İngiltere'de yaklaşık 1-2 gün içinde şirket kurabilirsiniz. Yıllık cironuz 85.000 Pound altındaysa KDV'den muaf oluyorsunuz. Sadece senede bir kez net karın %19 oranında kurumlar vergisi ödemeniz gerekiyor.
- Yazıda Paypal Stripe Wise Business hepsi ile ilgili bilgiler olacaktır.
-
ŞİRKET KURULUMU
Şirketi şu üç şekilde kurabilirsiniz
1- İngiltere'nin resmi Gov.uk sitesini kullanarak şirket kurmak
Ödemeniz gereken para sadece 12 pound. Kurulum işlemini İngiltere'nin resmi sitesi olan Gov.uk üzerinden yapıyorsunuz. Ben bu yöntem ile şirket kurmadığım için çok bir bilgi veremiyorum ama yanlışlık yapmamak için ileri seviye İngilizceye ihtiyacınız olması gerektiğini düşünüyorum. Zaten paypal stripe wise business hesap açılışları vs. vs. hepsini kendiniz yapacağınız için gerçekten İngilizcenizin iyi olması gerekli. Eğer kendinize güveniyorsanız bu yöntem ile ucuza şirket kurabilirsiniz.
Site Link:
GOV.UK
2- İngiltere'deki aracı siteler ile şirket kurulumu
Birçok insan bu yöntem ile şirket kuruyor. Bu işi yapan en bilindik site 1stformations sitesidir. Bu sitede fiyat aralığı 13 - 140 pound arası değişen çeşitli şirket kurulum paketleri var. Bu paketlerin içinde kendine göre özellikleri vs. mevcut buradan işinize yarayan bir paketi seçip satın alarak şirketinizi kurabilirsiniz. Bu seçenekte muhatabınız yabancı kişiler olduğu için bir durum olduğu zaman kendinizi yazılı olarak ifade edecek kadar İngilizceniz olsa sizin için iyi olur.
Site Link:
1stformations
3- Türk aracı firmalar ile İngiltere'de şirket kurmak
Ben bu yöntemi kullanarak şirket kurdum. Aşağıda bunun nedenini detaylı olarak anlatacağım ama en büyük nedeni İngilizcemin ileri seviye olmaması ve bu işleri pek bilmiyor oluşumdu. Bu iş r10'da gördüğüm ingiltere.limited firması ile çalışmaya karar verdim. Bu firmayı seçmemin en büyük sebebi diğer aracı firmalara göre çok ucuz olmasıydı. Ben sitelerindeki Pro paket ile kurulum gerçekleştirdim 1200 TL gibi bir para ödedim. Şirketimi kuran firma böyle bir yazı hazırladığımı öğrenince indirim kodu verdi. Normalde
ücretsiz yapmaya niyetlendiğim işe kod falan eklemezdim, ama size şirket kurulum sırasında 100TL indirim yapılacağını öğrenince yazıma ekledim. Kodu galiba başvuru sırasında referans bölümüne girmeniz gerekiyor.
Site Link:
İngiltere.Limited
( İndirim kodu: " indirim100 " )
Ufaktan İngiltere.limited firmasından tarafsız olarak bahsedeyim whatsapp üzerinden çok hızlı iletişime geçip yardımcı oluyorlar anında işleri halledip sorularınıza yanıt veriyorlar. 2 gün içinde de şirketinizi kuruyorlar. Fakat muhasebe konusunda sadece quickfile.co.uk sitesinde bir üyelik açıp fatura kesme gider ekleme işini size bırakıyorlar en kötü yanı o ama işin o kısmı da çok zor değil ben biraz kurcalayıp çözdüm.
Şimdi gelelim karşılaştırmaya ve benim neden türk firması ile çalıştığıma
Öncelikle arkadaşlar yukarıda da belirttiğim gibi ingilizcem çok iyi seviyede değil, eğer iyi bir ingilizcem olsa direkt olarak 1. seçenek ile şirketimi kurardım. Ama eğer ingilizceniz çok iyi seviyede değilse ve Türkiyede yaşıyorsanız birinci seçenek gerçekten yorucu ve sorunlu olabilir. Bu seçeneği eledikten sonra ikinci seçenek ile şirket kurmayı düşündüm fakat paket içeriklerine baktığımda içeriği güzel olan sadece
eSeller paketi vardı. Bunda da içeriğinde sadece artı olarak wise business hesap açılışı vardı ve fiyatı 60+10(kdv) toplamda 70 pound civarıydı bu yüzden ondan da vazgeçtim.
Seçtiğim Türk firmasının 1200 TL olan Pro paketinin içeriğinde Wise Paypal Ve Stripe Business hesap açılışı da vardı bu yüzden direkt olarak bu firmayı seçtim ama en büyük korkum maalesef Türk firmasına kimlik bilgilerimi vermekti. Aslında en başından beri bu güven sorunu yüzünden Türk firması tercih etmemiştim. Sonradan öğrendim ki olay öyle değilmiş bu aracı firmaya sadece ikametgah bilgimizi göndermemiz gerekiyormuş. Diğer kimlik doğrulama işlemini kendimiz İngilterenin
Credas isimli uygulamasını telefona indirerek yapıyormuşuz. Bunu öğrenince direkt rahatladım ve İngiltere.limited firması ile şirket kurulum işlerine giriştim.
------------------------------------------
- İsterseniz birinci veya ikinci seçenek ile de şirket kurabilirsiniz bir şey olmaz merak etmeyin, araştıra araştıra bir şekilde halledersiniz sadece uğraşı fazla olur. Ben çok bir fiyat farkı olmadığı için ve tüm işleri hallettikleri için Türk firmayı seçtim.
- Bu arada Türk firmalar da size 1stformations üzerinden şirket açıyor.
Yukarıda bahsettiğim Credas uygulamasında girip kimlik onaylama sırasında 1stformation vs. yazıyor. Büyük ihtimalle işi çözmüşler en ucuz paketten sizin adınıza şirketi kurup wise paypal vs vs. işlerini kendileri hallediyor. Bu işleri ben de hallederim diyorsanız şirketi ucuza kendiniz kurun veya 200-300 daha vereyim uğraşmadan kafa rahat olsun diyorsanız da benim yolu izleyin..
-------------------------------------------
Umarım bu yazıyı okuyan birkaç kişiye bir şeyler katmış olurum.
------------------------------------------- EDİT: EĞER TÜRKİYEYE YÖNELİK İŞLER YAPIYORSANIZ VE PAYPAL STRİPE VS. İHTİYACINIZ YOKSA ŞİRKETİNİZİ TÜRKİYEDE KENDİ ÜLKENİZDE KURMANIZ DAHA MANTIKLI OLUR.
(Bu yazı insanları ingiltere'de şirket kurmaya teşvik etmek için yazılmamıştır, zaten kurma niyeti olan arkadaşlara rehber olması amacıyla hazırlanmıştır.)
Site Dışı İletişim: - Insta/suhrez - Telegram@suhrez