Dün videomun altına gelen bir yorumda ben de bu eğitimin alındıktan sonra, bilhassa sektörde hali hazırda varlık gösteren kişiler tarafından çok hızlı bir şekilde amorti edilebileceğinden bahsetmiştim bir hocamıza.
@mcatakcin; hocamın eğitimini almadan önce site hızlandırma adına cache eklentisi kurulumu, ayarları, resim optimizasyonu eklentisi ve cloudflare dışında hiçbir şey bilmiyordum.
Sunucu tarafındaki yavaşlığın sadece sunucu optimizasyonu ile çözülebileceğini sanıyordum. Oysa ki site içerisinden ve zaman zaman cpanelden yapılan, kodlama bilgisi dahi gerektirmeyen basit işlemler ile sunucu performansının ciddi seviyede arttırılabilir olduğunu keşfettim.
Bu bile tek başına beni birçok iadeden kurtardı. Çünkü skor yükselmese dahi gerçek hız öyle farkedilir seviyede yükseliyor ki müşteri memnun kalıyor.
Ayrıca eğitimde sadece anlatım yapıp geçme olayı yok, işin nasıl pazarlanacağı, müşteriye yaklaşım gibi konularda da samimi ipuçları var.
teşekkür ederim göktuğ hocam.
evet gerçek hız optimizasyonu birkaç eklenti kurup ayarlamak değildir kesinlikle katılıyorum.
dün
@erdiyigit; hocam sitedeki ve admin paneldeki 5-6 saniyelik yavaşlığı bellek limitleriyle çözdü.
sunucu optimizasyonunun gereksiz olduğunu savunmuyorum.
ama site tarafındaki sorunlar çözülmediği takdirde sunucuyu istediğiniz şekilde optimize edin, yavaşlık çözülmez.
ayrıca contabo gibi ultra kaliteli firmalardan sunucu alıp istediği hıza kavuşamayan müşterilerimiz var.
nitekim yine sunucudan önce diğer optimizasyonların yapılması gerekiyor.
örneğin erken dns bağlantısı gibi optimizasyonlar siteden ve sunucudan tamamen bağımsız çalışır. gibi gibi...
o yüzden dediklerinize sonuna kadar katılıyorum.