Ben 3-6 yaş arası bir çiftlikte büyüdüm, o dönem sadece köpeklerle oynuyormuşum akşama kadar. 3-4 köpek vardı çiftlikte ama cinsleri sokak köpeği ya da fino diyebilceğimiz cinsler. Hayal mayal hatırlıyorum. Sonra şehre taşındığımızda köpeklerin içinde büyümeme rağmen, saldırgan köpeklerden korkardım.
Hatta bir gün köpek tarafından kovalandım ve bir yetişkinin köpeği kovalaması sonucunda belki de ısırılmaktan kurtuldum. O bölgeden de çok insan geçmezdi, sapa bir yerdi, şanslıydım yani. 7 yaşında filandım.
14-15 yaşlarımda sokak köpeklerini seven biri olarak ve fırsat bulduğumda onları besleyen biri olarak yine başı boş köpeklerden korkardım. Ta ki bir gün köyüme gidene kadar.
Amca oğluyla bir gün köyde "barut" patlatttık ve köylüler bu patlama sonrası ne oluyor diye bağırmaya başladı. Biz de korktuk tabi. Yaş yine 14-15 filan işte, köy yolundan kaçara komşu köye girdik. 1-2 saat orada takılırız, sonra köye döneriz diye. Saat 22.00 filan gece yani.
Komşu köye girerken siz deyin 20 ben deyim 30 köpek havlayarak bize doğru koşuyorlardı. Biz 2 arabanın yan yana zor sığabileceği toprak yoldan köye doğru ilerlerken köpeklerin üzerimize gelmesi beni çok korkutmuştu. Yolun kenar kısımları da hafiften tepelikti ve az sıklıklarla ağaçlar, çalılıklar vs vardı. Ben amcaoğluna dedim, bu köpekler bizi parçalar. O da dedi, köpek ne yapacak, sen yanımda dur.
İri, küçük, kangal kırması, çoban, av köpeği her tipten köpek 2-3 metre yakınımıza kadar havlayarak koştular. Ben tabi korkudan amcaoğulun kolunu sıkı sıkı tutuyorum, içimden boğu yedik diyorum, gerçekten o an yüzde yüz o köpeklerin saldıracağını ve ısıracağını düşünmüştüm. Köpeklerin hepsi havlamaya devam etti ancak hiç biri ısırmaya yeltenmedi. Biz aynen yürümeye devam ettik. Biz yürüdükçe onlar geri çekildi veya sağımıza, solumuza, arkamıza geçtiler. Köye girene kadar havlayarak yanımızdan yürüdüler ve sonra dağıldılar. Amcaoğlum dedi, köpekten korkmazsan ve kaçmazsan hiç bir şey yapamaz. Bu lafı çok duymuştum ama ilk kez canlı canlı yaşama tecrübesi edinmiştim. Hemde 1-2 köpek değil, 20-30 köpekle.
O günden sonra köpeklere olan korkum tamamen bitmiş gibiydi. Hatta bir gün askeriye içinde halı sahaya maça gittik. 2 tane rottweiler köpek havlayarak bize doğru geliyordu, arkadaşların hepsi kaçtı ben bekledim. Köpekler yanıma gelip 1-2 metre uzağımda durdu ve havlmaya devam ettiler. Sonra askerler geldi, abi helal olsun, nasıl korkup kaçmadın vs demişlerdi

Tabi burada kendimi övme amaçlı anlatmıyorum bunu ama bir şekilde köpekten kaçılmaması ve korkulmaması gerektiğini anlatmaya çalışıyorum.
Tabi pitbull, kangal veya bu tür tehlikeli köpeklerde bu taktik işe yarar mı bilmiyorum. Eğer kaçabilecek mesafeniz varsa tabi ki kaçmalısınız. Ama sokak köpekleri sizi kovaladığınızda panik yapıp, yola vs. kaçarsanız trafikte sıkıntı olabilir ya da köpeğin sizi yakalayabilecek mesafede olması ısırılmanıza sebep olabilir. Köpeklere arkanızı dönüp kaçtığınızda cesaret vermiş oluyorsunuz ve av konumuna düşüyorsunuz. Hindisttan da insanlar kaplan saldırılarını önlemek için kafalarının arkasına yüz maskesi takmaları da bu dediğimi doğruluyor sanırım. Kaplanlar, leoparlar bile insanlara arkadan saldırıyor genellikle.
Geçen 5 yaşında oğlumla top oynarken 4-5 köpek yuatıyordu, top onlara doğru gitti ve benim çocukttan birden o tarafa yönelince köpekler ayağa kalkıp koşarak bize doğru gelmeye basladı. Ben hemen arkadan hoşt dedim ve hepsi kaçtı ama orada eşim olsa belki de köpekler saldıracaktı. Çünkü eşim çok korkar köpekten. Hatta mahallede ufak beyaz tüylü bir fino köpeği vardı, eşimi görünce devamlı kovalarmış. Başkasına saldırmıyor mesela bu köpek
Benim en korktuğum, ani saldırılar. Köpeğin yanından geçerken birden ısırması, atak yapması en tehlikelisi. Bana hiç denk gelmedi ama geçen bir video da gördüm, çocuk yürürken yerde yatan köpek birden havlayarak çocuğa atak yapıyor ve çocuk korkup yola atıyor kendini, o arada araba çarparak hayatını kaybediyor. Sizde denk gelmişsinizdir eminim bu videoya.
Sonuç olarak köpeklerden korkmayın. Sürü halindeki köpeklerin yakınından geçmeyin.
Devletimiz umarım bir çaresini bulur bu köpek sorununa çözüm üretir. Köpekleri çok seven biri olarak uyutulmalarını istemem, barınak, kısırlaştırma ve sokağa köpeklerini atan kişilere tıpkı avrupa da gibi 3 yıl hapis ve yüksek para cezası gelmesini isterim. Herkesin de kolay bir şekilde köpek sahibi olmasına karşıyım. Pitbull gibi köpeklerinde üretilip satılmasına da karşıyım. Pitbull köpek alanların bir çoğu maalesef sorunlu tipler oluyor.
Biraz uzun oldu kusura bakmayın, son zamanlar devamlı sokak köpekleri gündemde olduğu için böyle bir paylaşım yapmak istedim.