HoffnungTR adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yıllar önce asp yaygın olarak kullanılıyorken php içinde böyle düşünülüyordu hocam. Zaman icinde kurumsal sektörde php yayınlaşınca asp eski popülerliğini yitirdi.

Kurumsal taraf yeni teknolojileri kullanmaya başladıkça php de popülerliğini yitirecektir. Tabi bu durumun kısa vadede olacağını düşünmüyorum.

Sektorde daha uzun yıllar kalabilmemiz icin kendimizi sürekli geliştirmeli ve yeni teknolojiler öğrenmeliyiz.
Asp'nin terkedilme sebebi kurumsalın kayması değildi, asp çözülemeyecek kadar probleme sahipti ve microsoft tarafından kurumsallar kullandığı için microsoft çözümü asp'yi güncellemek yerine hem işletim sistemi tarafındaki ihtiyaçlarını hem de web tarafındaki ihtiyaçlarını karşılamak için bir ekip kurdu, ilk ekibe bin kişi ayırdıklarını dün gibi hatırlıyorum, bu yeni ekip .Net'i yazdı ve aspx de onunla beraber doğmuş oldu, asp'ye classic asp dediler ve .Net ASP sürümüne de aspx, aspx ile devam edileceğini duyurdular. Ben o zamanlar ağırlıklı asp ile geliştiriyordum ve php öğreniyordum; Asp'yi, php 3 ve 4 ile karşılaştırabiliriz, php de dot bilmem ne php demek yerine php sürümleri üzerinden devam ederek şu anki 8.1'e kadar geldi. O yüzden php ile asp'yi karşılaştırmak abesle iştigaldir. Php gelişmeye devam ettiği sürece kullanıcısı olacaktır, sadece wordpress php ile yazıldı diye kullanılmıyor, açık-kaynak tarafında ve kurumsal tarafta binlerce projede öyle ya da böyle bir takım ihtiyaçlardan tercih ediliyor.

Dil karşılaştırması yapmak veya şu ölecek bu uçacak şu kaçacak demek bence bir yazılımcının kendisine yapacağı en büyük kötülüktür, ne web dünkü web ne de php dünkü php. Bir yazılımcının sadece bir dile veya bir şablona bel bağlaması bir süre sonra demode olmasına ve piyasada tutunamamasına sebep olur, yazılımcı olarak karşıdaki ne derse desin muhatabın istediği değil soruna odaklanılmalıdır, hiç bir doktor hastaya sırf istedi diye A ilacını yazmadığı gibi bizlerin de sırf müşteri istedi diye A dilinde programlama yapmaması gerekir, ihtiyacı ne görüyorsa fiyat/performans neyse sorun çıktığında hangisi çözüme en hızlı yolu götürüyorsa onu tercih etmeliyiz.

Her zaman düşünülmesi gereken hiç bir dilin, cihazın, yazılımın hayranlığını ve şakşakçılığını yapmak yerine efektif olarak faydalanmanın yollarına bakmaktır. Şahsi düşüncem her cihaz, her işletim sistemi, her programlama dili ayrı ayrı muhteşem. Gerek masaüstü tarafı olsun, gerek mobil cihaz, gerekse web... Bir cihaz veya bir sistem kullandığımda her zaman hayranlık ve minnettarlıkla kullanıyorum. Bu kadar teknolojiyi birileri yapmış ve sunmuş bence çocuk gibi aa bunun şurası tü kaka demenin, şımarmanın alemi yok. Windows'umu, Linux distrolarımı, macos, ios, android veya daha bir çok kullandığım fiziki ve yazılım ürünlerini severek kullanıyorum ve kullanmaya devam edeceğim.