Dediğiniz standart kabul edilen değerleme formulüdür. Ancak formül 1 yıllık (bazı durumlarda 2 yıl) kazancın ortalaması ve 10 yıllık potansiyel kazanç artışına göre yapılır. Yani 1 yılda aylık ortalama 1000 lira kazanmış bir iş modeli olduğunu farz edelim ve bu kazanç aylık %10'luk bir artış grafiği sergiliyor gibi kabul edelim. Değerleme hesaplanırken öngörülen gelir; 2.yıl 1000+%10=1100 TL, 3 yıl 1100+%10= 1210 TL,... şeklinde gider ve 10. yıl sonunda ortaya çıkan toplam gelir ortalama satış fiyatını belirler. Çok önü açık veya muazzam bir ürün olmadığı sürece yatırımcı bu rakamın üstüne çıkmaz. Tabi bu şekilde değerleme yapmadan önce artışın devam edeceği bir iş modeli olduğu açık olmalıdır. Tüm hedef pazarına 1 yılda ulaşıp doymuş bir projede ortalama artış hesaplanmaz sadece yıllık gelir x10 yapılır. Forumda bende çok denk geliyorum, satıcı bu formülü 1-2 aylık sitesine uygulamış birde kendince değerini arttırmış fiyat vermiş. Gerçekten saçma ama bu demek değil ki yapamaz. Malzeme kendinin x100 ile fiyat bile biçebilir. Önemli olan alıcı kısmı. Ürün her zaman sahibine değerlidir. burada bilinçlenmesi gereken alıcıdır. Alana kızman daha mantıklı. Şahsen ben burada satılan hiç bir sitede 1 yıllık incelemeyi bile yeterli bulmuyorum. En az 2 yıllık geçmişi ve sunabileceği grafiği olması lazım.