makalist adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Vicdanı yok etmek mümkün değildir hocam. Metafizik alanında spiritüel kaynaklara bakarsanız; insanın öldükten sonra, çetin bir vicdan sorgusundan geçeceği bilgisi var. Bu kaynaklar "Beden çürür gider, vicdan kalmaya devam eder" der. Öte yandan; insanların beraber yaşamasını mümkün kılan ( ki insan sosyal bir varlıktır ve diğer insanlarla beraber yaşamak zorundadır) tek şey vicdan değil midir? Vicdan yok olursa, referans alınacak ne kalır? Dünya metaı mı?

Evet insanlar beraber yaşamak zorundalar. Her insan farklı bir geçmişe ve deneyime sahip. Herkesin karakteri farklıdır, bakış açısı farklıdır. Herkes birilerinin yanlışını tadar. İnsanlar böyle gelişir ve olgunlaşır. Bir kaç kişi size nankörlük etmişse, tepki olarak kendinizi tamamen kapatmanız sizi daha çok yalnızlığa itecek ve üzecektir.

Bir rüya görmüştüm, yıllar geçti hiç unutmam. Rüya aleminde; gözümü açtığımda bulunduğum şehirde yalnız olduğumu gördüm. Sokaklar da Holywood afet-felaket konulu film sahneleri gibi; kasvetli koyu, can sıkıcı, fırtınalı, dağınık bir tablo sergiliyordu. Ben bu dünyada tamamen yalnız kalmıştım) Tüm evler binalar iş yerleri açık ve sahipsizdi. Kuyumcular bile... Ancak tek bir hayvan bile yoktu. Bir hamam böceği bile yoktu rüyada... Ne yardım edeceğim biri, ne yardımı alacağım biri...Sokakları F16 hızıyla deli gibi dolaştım ve şehirden çıkıp başka şehirlere gittim. Manzara aynı. Tek bir insan ya da canlı yok. Tüm ruhumu bir korku kaplamış olmalı ki gecenin üçünde aniden uyandım; ter içinde kalmışım. Nefesim kesilmişti. Bir yandan yanı başımdaki bir bardak suyu çöl bedevisi arzusuyla içerken, bir yandan da bu kabusun gerçek olmadığına çok sevinmiştim.
Çok uzattım; özetle; vicdan yok edilemez. O size daima ince ince fısıldar. İnsanlarla ilişkilerinizde kötü giden durumlar olabilir. Ancak bence bir iyilik yaparken; beklentiye de girmeden yapmak daha az acı verecek gibi. Ne demiş atalarımız; yap iyiliği at denize, balık bilmezse Halik bilir... İyi forumlar....
Not bu yazı birkaç dakika içinde kendi kendini yok edecektir.))
Yok etmesin ustad çok güzel yazmışsın. Herkes okusun