DatabaseBilisim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
4 ay oldu Almanyaya taşınalı. Daha önce Çim, Tayland Ukrayna giib ülkelerde yaşadım. Almanya çok zor bir ülke bizim için. Hele ki sonradan gelenler için. Benim için daha zor çünkü Ukrayna gibi rahat herşeyi kolay elde edebileceğim bir ülkeden geliyorum buraya. Ukrayna da iş yapan için bulunmaz bir ülke idi. Çalışmak için değil ticaret yapmak için.

Almanyaya gelecek olursak, ev kiraları Ukrayna savaşından önce pahalanmış, savaştan sonra hem pahalı hem kiralık ev yok. İlanlara bakıp bir sürü var demeyin cevap bile vermiyorlar. Ya da Alman değilsin, çok çocuğun var vs diye ev vermek istemiyorlar. Ben 3 ay mesai gibi ev aradım çok şanslıyım bana uygun bir müstakil ev buldum şu anda yaşıyorum.

Evrak ve kayıt için işlemler sizi kanser eder. Ben Ukrayna statüsünden geldiğim halde 4 aydır her gün ama her gün bir yerde bir evrak işi yapıyorum. ( Ukrayna üzerinden gelenlere çok fazla ayrıcalık var, bizim Türkiyede Suriyelilere yaptığımız yanında %20 kalır)

Bir şehrin diğer şehirden haberi yok, bir şehirde açtığınız banka hesabını diğer şehirde kullanmıyorsunuz. ( para çekmek değil kastım) Ya koca ülkede dolar verip Euro alacak yer yok. Bankaya gidiyorum bizim şehrin müşterisi değilsin deyip vermiyorlar.

Bir çocuğum doğdu burada 20 gün önce halen yoğun bakımda. Hastane ve hastanelerdeki ilgi alaka en uç noktada. Sosyal devlet sınırlarını aşılmış durumda, biraz kanun okursanız devletin size neler sağlayabildiğine siz bile inanamazsınız.

Almanlar soğuk insanlar değil, herkes birbirine selam verir. İngilizce rusça ukraynaca biliyorum o da tabi anlaşmamızda yardımcı oluyor. Bir de Türk olduğumu öğrendiklerinde biraz daha alışkınlar bize. Yıllardır iç içe yaşadıkları için. Ama genel olarak Almanların bize karşı tepkilerinden çok memnunum, hatta bazen beni mahçup bile ediyorlar.

Müstakil bir evde oturuyorum, çöpleri 5 ayrı pakete ayırmam gerek ve her bir çöp içim ayda 2 kez geliyorlar çöp almaya. Geri dönüşüm işinde çok iyiler ve halkı da bu konuya çok duyarlı. Balık tutmak yasak, diploma almanız lazım. Sokakta bir tanr başı boş kedi köpek yok, hayvan sahiplenmek için katı kuralları var ve hayvanlara aşırı değer veriyorlar. Trafikte çok saygılı ve kurallara uyarlar. Her yerde birbirine çok saygılılar.

Almanya pahalı bir ülke değil abartmasınlar. Evet sigara 8 eruro ama polonyadan gelen sigaralar var 3 euro. Disel 2 Euro gaz 1 euro benzin 1.6 euro. Ama kiralar dediğim gibi pahalı, ben 1100 euro ya oturuyorum, 3 katlı müstakil bir evde. Elektrik, ısınma bana ait diğer giderler kiranın içinde. 4 euro ya da domates var, 1 euroya da. Alacağın yer önemli.

Tafel diye bir yer yapmışlar, düşük gelirli aileler için. Gidip kayıt oluyorsun haftada 1 kere erzak veriyorlar. 6 kişilik aile için 8 euro ödüyorum 3-4 büyük pazar çantası dolduruyorlar. Meyveden sebzeye yoğurttan tatlıya herşey var. Zengin ya da fakirsin, çalışan ya da işssizsin çocuk parası ödüyor devlet. İlk 2 çocuk için 209 Euro 3 çocuktan sonra 250 euro çocuk başı. Engelli çocuğun varsa her ihtiyacını karşılıyorlar çocuğun, özel bebek arabasından bezine araba koltuğundan tüm masraflarına kadar.

Neresi kötü derseniz, sokaklarda bizim gibi insanlar gezmiyor avare, alışveriş yerleri tıka basa dolu değil, pazar günleri marketler bile kapalı, akşam 9 dan sonra hayat duruyor neredeyse. Her şey için randevu almak lazım, kurallar var ve esnek değil herkese eşit. Bunlara bizim insanlar zor alışıyor.

Ha bu arada unutmadan mektup denen bir illet var. Sürekli posta kutunuz dolu olur ve sürekli cevap vermeniz gerekir bunlara. Mail atıyorsun mektupla cevap veriyorlar

Uzun lafın kısası Almanya şu anda dünyanın en yaşanılacak yeri. Gençler için, aileler için her yaştan insan için. Aylık 900 euro emekli maaşı alıyorum geçinemiyorum diyen bizim emeklilere gelince. Onlar hayatlarında hiç çalışmamış, devletten geçinmişler ondan bu maaşları düşük. Burada 1300 euro maaş var ama o maaşı alan %5 dir belki herkes daha yüksek maaşat alıyor. Artı çocuk parası vs derken 4 kişilik bir ailenin evine ayda karı koca çalışıyorsa 4500 eurodan aşağı maaş girmez. O para da Almanyada çok güzel bir para.

Uzun oldu hakkınızı helal edin, Siegen şehrinde yaşıyorum yolu düşen olursa beklerim. Sevgiler.
Est hocam ne uzunu o kadar detayli ve mantikli yazmissiniz ki okurken zevk aldim kisa bile geldi elinize saglik

Umarim almanyada cok guzel bir yasaminiz olur
ayrica cocugunuzu da allah anali babali buyutsun gozunuz aydin umarim tez zamanda sagligina kavusup taburcu olur