bir almancı benim arkadaşla ekonomik yakınmama kulak misafiri olmuş yanıma gelip bana nasihat çekmeye kalktı, almanyaya özenme buraya gelirsen rezil olursun türkiye cennet gibi ülke diyor
ülke cennette, başındakiler melek değil
madem ülke cennet almanyada ne halt ediyorsun türkiye vatandaşlığın var gel burada yaşa diyorum, yıllardır kurulu düzenim var bırakıp nasıl geleyim diyor
senin kurulu düzen dediğini burada ömür boyu çalışsak kuramıyoruz, almannyadaki varlığını sat parasıyla buraya gel türkiyede hepimizden daha kurulu düzenin olur diyorum, e bütün akrabalarım burada nasıl bırakayım diyor
akrabarın enayi mi cennet gibi ülke varken almanyada yaşıyor sülalecek gelin hepiniz türksünüz vatandaşlığınız var diyorum, bozuk plak gibi başa sarıyor almanyaya gel rezil olursan anlarsın diyor
ben anlamıyorum ki amaç ne yani ne sebeple böyle yapıyorlar. cennetse neden gelmiyorlar cennet değilse neden boş yapıyorlar amaç ne
Benim baba tarafım abim dahil hepsi almanyada yaşıyorlar şurada bir kere netleşelim almanyada çoğu Türk vatandaşı sıkıntılı işlerde çalışıyor temizlik vb işlerinde genellikle pozisyon bulabiliyorlar oda belli saatler aralığında izin veriliyor geneli bu izne ayak uydurmuyor kaçak çalışmaya devam ediyor.
Şimdi gel gelelim "Cennet ülke" olayına ülkemiz evet cennet ama kime göre cennet 3 çocuklu bir aileye mi cennet tek başına çalışan hayatta kalmaya çalışan öğrenci kardeşlerimize mi cennet? yoksa ismini zikretmek istemediğim devlet büyüklerine mi?
Almanya da yaşayan adam buraya neden gelmez sorusuna gelecek olursak, bir yerde kurulu düzen olayı doğru yıllarca oranın kültüründe yaşamış oranın düzenine ayak uydurmuş bir insan için Türkiye de yaşamak biraz zulüm olabilir. Maddi açıdan ve sosyal haklar açısından bakacak olursak görünen köy misali var mı gerek kılavuza?
Kısa bir örnek verecek olursak almanya ve Türkiye arasında ki en en en basit örnek şu olabilir
Almanya da külüstür diye satılan arabalar Türkiye de 200BİN TL 350BİN TL bandında satılıyor
Farazi bir örnek daha vereyim almanya da bira 0,90 cent iken Türkiye de 28 ila 30 TL arasında satılıyor
Ama işe birim olarak bakacak olursak
almanya da yaşan adam ortalama en düşük kazancı 2500 ile 3000 euro arasında değişiyor "ek işlere giderse farklılık gösterebilir" bu vatandaş ortalama 1,750 euro kira veriyor , evin diğer giderlerini de katarsak tek başına çalışan bir insanın aylık kazancında eline pek bir para kalmıyor ama elinde kalan parayla evini gıda ve diğer konularda sorunsuz bir şekilde geçindirebiliyor çünkü alım gücü daha iyi.
Peki Ülkemizde bu durum nasıl?
6,471 TL Asgari ücret alıyor bir çalışan bu vatandaşın evli ve 2 çocuk babası olduğunu ve istanbul da yaşadığını düşünürsek
ortalama en ölüsü 2500TL 100 ila 75 TL arası bir aidat elektirik ortalama 600 700TL doğalgaz su vb derken ortalama sadece evin gideri 4bin TL gibi bir paraya denk geliyor , peki ya geri ye kalan para ile ne yapabilir ?
sadece dolabı doldurmaya kalksa kalan para tamamen biter? e peki eşinin ihtiyaçları? çocuklarının ihtiyaçları? peki ya bu adamın ihtiyaçları ne olacak? bunlar gidip kendini şımartmak istese bir levis pantolon almaya kalksa en düşüğü 1,200 TL

hadi levis şart değil vikiki de olur 500 600 TL arası ? e bu çocuklar okula gitmiyor mu? okul kendi içerisinde tiyatro yada diğer etkinlikleri düzenlemiyor mu peki bu çocuklar bu etkinliklere nasıl katılacak?
işte kısacası ülkemiz kocaman bir soru işaretinden ibaret