Herkese merhabalar, kıymetli dostlar öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu yazımda kesinlikle kimseyi küçük düşürmek veya küçümseme gibi bir düşüncem yok ancak 14 yıllık iş hayatımda artık bazı durumlar gerçekten biz yazılımcıları tahammül edemez duruma getiriyor. Bu yazıda hem bir yazılım iş vereni için hem iş alan yazılımcı için değerlendirmeler yapacağım.
İş verenler
Bir şirket çalışanısınız müdürünüzün isteği üzerine firmanıza websitesi yaptırmak istediniz veya, bir esnafsınız kendi iş yerinizde bir programa ihtiyacınız var yada muhteşem düzeyde bir bütçe ve projeniz var hayata geçirmek istiyorsunuz. muhtemelen ilk işiniz internette, freelance sitelerde veya forum sitelerinde bir yazılımcı veya yazılım şirketi aramak olacaktır. Bir kaç şirket veya arkadaşla görüştükten sonra karşınıza çok farklı fiyatlar ve iş teslimi süreleri çıktı. Örnek verelim (Adana/Seyhan da bir çilingirsiniz ve bir web sitesi yaptırmak istediniz. Amacınız internette insanlar arayarak sizi bulması) Arkadaşın biri çıktı size dedi ki ben her şey dahil 750 TL ye size yaparım, bir şirket geldi ben 3 bin TL ye size internet sitenizi yaparım, farklı bir arkadaş daha 8 bin TL isterken bir başka şirket 20 bin TL ye kadar teklif sunuyor size. Eee tabi sizde iş veren olarak daha önce bu alanda hiç bir fikriniz yok aman arkadaş oda site bu da site ne fark ediyor ki (Aman burada durun çok şey fark ediyor) tabi burada fiyatı yüksek verdiler çok iyi bir iş çıkaracak diye bir kural yok. Arkadaşlar öncelikle sadece fiyat zaman almayınız kesinlikle önce görüştüğünüz kişiyle iletişime geçin, kendisiyle tanışın, referans isteyerek geçmişte yapmış olduğu işleri bir inceleyin, mevcutta çalıştığı firmaları sorun çok profesyonel bir iş yaptıracaksanız şayet referanslarına ulaşarak bilgi dahi alın. Daha sonrasında detaylarınızı öğrenin sizin web sitenizde ne gibi bir çalışma olacak içerikleri neler, nasıl bir barındırma vs. kullanacak hangi dilleri tercih edecek ne gibi sözler vadediyor bunların tüm detayını alıp diğer fiyat aldığınız yerlerle karşılaştırma yapın. Unutmayın basit bir websitesi dahi olsa küçük bir detay çok şey fark ettirir Örneğin (Kullanılan yazılım dilleri ve güncelliği, Websitesinin barındırılacağı alan ve kapasiteleri, tasarımdaki kurumsallık ve renkler, responsive tasarım kullanılması ve yönetilebilir bir admin paneli olması, SEO için yapılan çalışmalar) bunlar gibi pek çok etkenler bulunmaktadır. Şöyle düşüne bilirsiniz bir websitesini, bu site sizin bir mağazanız bu mağazaya SEO çalışması yapılırsa iş yeriniz sanki köşe başı cadde kenarı gibi işler koaly bir şekilde bulunur (Adana Çilingir veya Seyhan Çilingirci) bu tarz arama anahtar kelimeler vs. Ama siz SEO çalışması yaptırmadınız yani otomatik köşe başı bir cadde içinde bir çilingir değilde çok az inanın ve evin olduğu çıkmaz bir kör sokakta dört tarafı duvarlarla kapalı bir boş dükkan olursunuz herşey burada bir etki göstermekte sizin metataglarınız bile ne kadar güçlü olursa sanki ışıklı büyük koça kutu harflerden oluşan bir tabelanız olmuş gibi olur. Çok daha fazla uzatmadan bitirmek istiyorum. Yani bir websitesi veya yazılım yaptıracağınız zaman kesinlikle önce bütçenize en uygun hizmeti bulmak ancak bütçeyi koruyacağım diye bir amatör iş çıkarmamak gerek.
Bizimde Şahit Olduğumuz Olaylar Oldu
Müşterimiz bir web sitesi yaptırmak istiyor ancak bilgisayardan anlıyorum diyen amcaoğlu Facebookta abimize sayfa açıyor.
Yine bir müşterimiz webisitesi yaptırmak istiyor ama muhasebecisi diyorki ben daha uygun fiyata yaparım diyip abimize bloggerden bir blog sitesi açıyor
Kendisi uzmançvş ama boş zamanlarında YouTube'da internet sitesi nasıl kurulur diye videolar izliyor ve 1-2 video sonra kendisini yazılımcı ilan edip müşterilerin hiç bir zaman işine yaramayacağız siteler ortaya çıkarıyor.
Yine geçtiğimiz yıllarda Adana'dan kalkıp İstanbula şirketin birine gidiyoruz zaman kaybetmeden yapılması gereken bir mobil yazılım için görüşüyoruz işi almak üzereyken bizim 120 bin TL teklif ettiğimiz ve 6 ay süre verdiğimiz projeye bir arkadaş çıkıp 1 buçuk ay süre veriyor ve fiyat olarak inanmayacaksınız 13 bin TL teklif ediyor. Şirket bunu kabul ediyor Ancak bir zaman sonra bu şirket bize tekrar dönmek zorunda kalıyor ve 120 bin TL yerine 180 bin TL vermeyi zamanlarının kalmadığını 4 ayda teslim etmemiz için ısrar ediyorlar. Neyse biz bu işi alıyoruz ancak ne oldu diye olayı araştırırken bizim bu 13 bin TL teklif eden arkadaş YouTubeden videolar izleyerek yapabileceğini düşünürken tam tersi 1 buçuk ay değil 2 ay geçiyor bu şirketin hem zamanını çalıyor hemde önden aldığı 10 bin TL den ediyor.
Kısaca demek istemem şudur ki hem zamanınızı hem de paranızı kaybetmeyin sevgili iş verenler, Doğru zamanda doğru bütçeyle. en iyi işi yaptırmaya çalışın kesinlikle profesyonel kişi ve şirketler ile çalışın.
İş alanlar
Yeni mezun olmuş bir bilgisayar, yazılım teknikeri/teknisyeni veya mühendisi olabilirsiniz yada görsel bir şekilde gerek sanal ortamlarda gerekse kurslarla yazılım öğrenmiş biri olabilirsiniz. Ancak kesinlikle 1,2 video izledim diye yazılımcı olamazsınız yada ben bilgisayar bölümü bitirdim bu dersleri gördüm diyip yazılımcı olamazsınız. ben udemy de 500 dersten oluşan videolar izledim yazılımcıyım arktık iş almalıyım diyemezsiniz. Arkadaşlar, meslektaşlarım kesinlikle dersinide izleseniz, okulunuda okusanız dire iş alma alanına girmeyin, Lütfen öncelikle çeşitli uygulamalar yapın denemeler yapın kendinizi geliştirin. Yazılımcı piyasada iş yapan abi ve arkadaşlar ile tanışın gerekirse ücretli / ücrtsiz stajlar yapın öğreneceğiniz bilgiler ile bilginizin üzerine bilgiler koyarak yeni fonksiyonlar farklı methodlar deneyin uygulamalı bir şekilde geliştirin kendinizi 'echo "merhaba dünya";' ile olacak işler değil proje oluşturmak, yazılım yapmak, İllaki diyeceksiniz biz neden okuduk neden öğrendik hep uygulamamı testmi yapacağız diyeceksiniz hayır, Kendinizi belli oranda geliştirdikten ve tamamen kendinizden emin olduktan sonra iş hayatına başlayacaksınız ama durun!! burada da bir işe bodozlama bir şekilde girmeyin girdiniz çeşitli alanlarda ilanlar oluşturdunuz belki iş yerinizi kurdunuz çeşitli iş ve teklifler geldi ama burada kesinlikle kafanıza göre karar vermeyin. Bir iş ilanı geldi veya bir fiyat isteyen oldu burada kesinlikle müşterinin tüm isteklerini öğrenin gerekirse sizde projeye göre gerekebilecek istekleri fikir edinip müşteriyle paylaşın, paylaşın ki yarın müşteri şunu demesin, ya bunun burası neden yok yada siz ek ücret karşılığı yaparız ekstraya girer vs. kavgası yapmayın. o yüzden kesinlikle müşterinin doğru isteğini iyi bulup güzel bir proje haritası oluşturun. ve sonra ödemeyi alıp işi yapmaya çalışın !!!! (tabiki hayır) süre ve fiyat bilgisi vermeden yine piyasada hizmet eden meslektaşlarınız ve yazılımcı diğer arkadaşlarınızla görüşün onların piyasa fiyat bilgilerini öğrenin kafanızda süreci ve bütçeyi iyi bir oranda ayarlayın (benim size tavsiyem bir süre projeleri yapabilecek olsanız dahi bir yazılım şirketi veya yazılımcı ile ortak bir şekikde yürtün) müşterinin gerçek ihtiyaçlarını, gerçek bir zamanda , gerçek bir bütçeyle ciddi iş çıkararak teslim edin.
Biraz siz değerli R10 Kullanıcılarına içimi dökmek istedim. Kafanızı şişirip gözünüzü yorduysam affedin.
Herkese iyi forumlar hayırlı işler diliyorum.