TheKhan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yıllardan beri PHP ile kod yazarım. Web sitesi, botlar, cli uygulamaları, text parse, görsel düzenleme dahil neler neler. Yılların deneyimi ile konuşayım, PHP bir WEB dilidir. Wikipediaya baktım, orada bile PHP genel bir programlama dilidir diyor, hikaye.

Neden?
- PHP bir betik dilidir, çalıştırılabilmek için başka uygulamalara ihtiyaç duyar.
- PHP ile mobil yada masaüstü uygulama yapamazsınız
- PHP ile ML yada AI gibi şeyler yapamazsınız, ki bence performanslı olmaz
- PHP ile OpenGL vb şeyler kullanan oyun yapamazsınız
- PHP ile interaktif birşey yapamazsınız, fareye müdahaleniz yok,
- while(){} içerisine almadığınız sürece PHP tepeden başlar aşağı iner, işi bitince durur. Dolayısı ile açık kalma gibi birşey söz konusu değil.

PHP web sunucularında kullanılacağı düşünülerek tasarlanmış bir dildir, amacı ağ tabanlı uygulamalar (genellikle API ve Web sitesi) yapmaktır. PHP ile yapılan bir tane bile 3d oyun yada interaktif bir masaüstü uygulama göremedim
Ayrıca PHP iğrenç bir dildir. Kendi içerisinde hiç bir tutarlılığı bulunmamaktadır.
Mesela:
- Aynı veri tipi üzerinde işlem yapan fonksyonlar bazen veri tipi ön ekini alırken, bazıları almaz. Ör: array_merge() ve sort() gibi,
- Aynı veri tipi üzerinde işlem yapan fonksyonların bazıları _ içerirken, bazıları içermez. Örneğin: strpos, str_replace
- Değişken isimleri case-sensitive iken fonksyon isimleri değildir. Neden ikisi için aynı kural kullanılmaz bilmiyorum, ama doğru birşey değil..
- Başka bir örnek mysql_real_escape_string ile mysql_escape_string olabilir, mysql_escape_string i güncellemek yerine mysql_real_escape_string diye bir fonksyon yaptılar, yani biz önceki fonksyonu beceremedik, bunu bir deneyin dediler.

Şimdi şu cümleyi kurabilirsiniz, "Hocam, (yada zibidi), 10 küsür yıldır yazıyorsun, bir de beğenmiyorsun, neden değiştirmiyorsun?" Keşke o kadar kolay olsa, ekmek parası, mecburen PHP ile kod yazıyorum.
Ancak PHP:
- İyi tasarlanmış bir dil DEĞİLDİR,
- Web ortamında kullanılmasına rağmen, yazılımcılar tarafından 20 yıldır kucaklanan onlarca özelliğie kulak tıkamış ve adapte etmemiştir.

PHP yeni yazılımcı dostu bir dildir. Programcı olmayan kişilerin bile bir haftasonu öğrenip basit bir web sitesi yapabilmesini sağlar.
Genel programlama dillerinden bazıları:
- C++
- Rust
- Python
- Perl
- Lua
- Pascal/Delphi

Bir şeyi bir dilde yapabilmeniz doğru yaptığınız anlamına gelmez. Deneyimlerime göre Python text dosyası ayrıştırmada PHPden daha performanslı, LUA network ile alakalı işlemlerde çok iyi iken hata toleransı gerektiren işlemler için Erlang kullanılır mesela, oyun yazacaksanız C# yada C++ ile yazmanız önerilir. Amerika finans kurumlarında 40 yılı aşkın süredir kapanmayan ve COBOL ile FORTRAN ile yazılmış programların çalıştığı bilgisayarlar mevcut. PHP bunların hiç birini yapamaz. PHP ile oturur web sitesi yaparsın.

Benim için programlama dil sıralaması şu şekilde:

Rust > Python > Javascript > PHP
İlk fırsatta Rust öğrenmeyi düşünüyorum açıkçası
Tartışmaya açık bir konu, bunlar benim kendi düşüncelerim.
senden daha tecrübeli olarak yazdığım konuyu tekrar okumanı isterim. while içine almadıgın üzere çalışmaz demezsin. ztn dilin gereği o tüm dillerde bir döngüye alırsın ki devamlı çalışabilsin. diğer diller sihirli fln mı sanıyosun sistem aynı dostum

bu arada rust ta biliyorum

Ayrıca;
- PHP ile ML yada AI gibi şeyler yapamazsınız, ki bence performanslı olmaz
Bu nasıl bir cahilliktir açıkla bana lütfen. ne alaka ya. sen daha ml in ai ın ne oldugunu bilmediğin çok belli.
https://rubixml.com/
al incele biraz bişeyler öğren