İnsanların kumar oynamasının nedeni cehalettir.
Çocuklara doğru düzgün matematik öğretmezseniz onlar da hayatı olasılıkla değil şansla açıklamaya kalkarlar.
Çünkü kumar oynatanlar matematik ve istatistik kullanır ve matematik ve istatistik kullanana karşı şansın umudunu duasını totemini kullananlar kaybetmeye mahkumdur.

Büyük sayılar yasasına göre uzun vadede deneme sayınız arttıkça kumarda sistematik şekilde aldığınızdan fazlasını verirsiniz.
5 kere yazı tura atarsanız 4 yazı 1 tura yani %80 yazı gelebilir. Ama 10 bin kere yazı tura atarsanız yazı tura ihtimali %50 ye düşer.
Siz de 5 kez kumar oynarsanız bunun 4 ünü kazanıp 1 ini kaybedip para kazanabilirsiniz.
Ama bin kez kumar oynarsanız kaybettikleriniz her zaman kazançlarınızdan kat kat fazla olacaktır.
Hele iddia gibi sistemler oynanma oranlarına göre oran belirlerler.
Yani favori kazanırsa az para kazanırlar, sürpriz olursa çok para kazanırlar ama her halde para kazanırlar.
Siz her zaman para kazanamazsınız.
Kumarda kasayı yenmenin tek yolu vardır kasadan daha büyük bir sermaye ile oyuna başlamak.
Ama kasayı iflas ettirmenizin önüne geçmek için de kazanılabilecek ikramiye sınırlanır.
Yani kumarla, iddia ile para kazanılmaz.
İddia ile para kazandığını iddia eden adamların ya başka gayri meşru kazançları vardır çevrelerine bu paranın kaynağını söyleyemedikleri için kumardan kazandıklarını söylerler.
Ya da iddia gibi, at yarışı gibi konularda millete tüyo verip paralarını çarpmak için kendilerini kazanıyormuş gibi gösteriyorlardır.

Kumar oynayan arkadaşlara tavsiye vereyim
Bakın 2000'den beri sayısal loto süper loto oynarım oynarım.
Senede 104 tam kupondan hesapla.
2000 yılından beri sayısal loto süper loto ve yılbaşı ikramiyesine bastığım paraları ereğli demirçelik ya da aselsan hisselerine bassaydım bugün erken emeklilik sahibi olmuştum.
20 sene boyunca kazanmayacağınız size sadece 2-3 günlük umut verecek oyunlarla oynamak yerine yatırım yapın.
20 yaşında olduğum günü dün gibi hatırlıyorum.
Bir gün siz de benim gibi 40 yaşına ulaşacaksınız.

Kendinize bir sepet yapın.
İstikrarlı şekilde yılda %5-10 temettü dağıtan bir hisse seçin.
Bu ev kiralamak gibidir. Hem her sene %5-10 kira getirisi gibi temettü gelir, hem de uzun vadede ekonomi büyüdükçe hissenin değeri de büyür.
Aldığınız temettüleri de hissenizin üzerine eklerseniz kumarda asla kazanamayacağınız oranları kazanırsınız.