mryvz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hiçbir deist ölümden sonrası için kesin konuşamaz. Ölümden sonra kesinlikle toprak olacağız, yok olacağız demez. Deistler ölüm sonrası için "bilinmezdir" fikri üzerinde birleşirler.
Bunu Türkiye deizm derneği başkanının youtube'daki ropörtajında da görebilirsin.
Deizm tamamen mantıksal olgularla hareket eden bir yaşam biçimidir.
Yaratıcının var olduğuna inanıyorsan, yaratıcının seni bir işlev için yarattığına da inanırsın.
Sırf oksijen tüketmek için bile yarattıysa bu da olabilir, öldükten sonra farklı bir boyut varsa bu da olabilir. Yani bir bilincin tamamen yokolması ihtimali, birde bilincin devam etmesi ihtimali vardır.

Ölümden sonra bilinçe ne olacağını kesinlikle tarif eden inanışlar teizmlerdir.
Teistler ölümden sonra kesinlikle bilinç devam eder der, ateistler ölümden sonra bilinç yok olur der.
Deizm mantık üzerine kurulu olduğu için, yaratıcı varsa bizim bir işlevimiz de var der. Ölüm sonrası için asla kesin konuşmaz.
Ölüm sonrası için kesin konuşanlar deist değil teist veya ateist olmuşlardır.

"Muhalefet ettiğim kısım Tanrıya teslimiyet, tanrının kişi üzerindeki hükmü ve aç kalarak ya da çile çekerek tanrıya ulaşma fikirleriniz. " demişsin.

yazmışım. Yani bunları yapsan da yapmasan da yaratıcı seni yok edecekse yok olacaksın, eğer bilinç devam edecekse te hangi forma bürüneceksen o olacak. Bu dogmaların herhangi bir etkisi olmadığını söylüyorum.

Son söz.
Yani mutlaka yaşanacak ölüm ve sonrası için böyle olacak şöyle olacak diye yaratıcının işleyişine karışmaz. Tam teslimiyetten kasıt budur.
digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Fikirlerinizi açıklamak için biraz uğraştığınızda daha iyi anlaşıyoruz.
Çünkü özet geçtiğinizde yanlış anlamalar olabilir. Ben ilk yazdığınız mesajdan bu anlamları çıkarmamıştım.
Teşekkürler.
Anlaşmanıza memnun oldum.
Çoğu konuda yorumlarınızı beğeniyle okuyorum.

Din konusuna gelirsek, bana göre yazılımla algoritmayla uğraşan herkesin geleceği nokta deistliktir.
Yazılım ve algoritma, toplumla ve ailesinin teist düşünceleriyle hareket etmek zorunda olan kişilerden farklı şekilde beyni eğitiyor ve geliştiriyor.
Matematiği ya da herhangi bir konuyu sorgulayarak çok iyi anlıyorsun.
Benim de bu konuda beynim, 33 yıldır dinle yatıp dinle kalkan bir annenin amiyane tabirle boyunduruğu altındaydı.
Toplumdan kendimi izole ettim, dinleri sorguladım araştırdım sonuçta geldiğim nokta deizm.
Yaratıcı var, Bizi niye, ne için yarattıysa onu yapacak.
İster yokeder, ister ölüm sonrası daha mükemmel hayat yaşatır, ya da dünyadaki halimizi arar hale sokar.
İnsanoğlu kibriyle, kendisiyle hiçbir türlü birebir iletişime geçmeyen yaratıcıya bir rol biçiyor.
İnançlar çok değişkendir, 220bin kişinin yaratıcıyla cebrail aracılığıyla konuştuğuna inanların karşısına, bugün birisi çıkıp bana cebrail bunları bunları tebliğ etti dese deli derler.

"Peygamberler artık gönderilmeyecek" demesini yine peygamber aracılığı ile yapması başka bir metafor.
İnsanları, bir insanın ağzından çıktıklarına göre yargılaması ayrı bir metafor.
Kendi varlığını diğer insanlara bir insan ile ispat ettirmeye inandırmaya çalışması, emirlerini insan ile tatbik etmeye çalışması?
Dinler için mantığı tamamen devre dışı bırakmak lazım.