Bu cevap, konu sahibi tarafından kabul edilebilir bir cevap olarak işaretlendi.
Hocam 15 sene kadar da ben içmiştim, 4 sene öncesine kadar. Evlenmeden önce bu illeti bırakmaya niyetlendim. Daha önce de defalarca niyetlenmiştim ama neyle mücadele ettiğimi bilmeden, bilinçsiz bırakışlardı. Bilmeden mücadele etmek de anlamsız olduğundan tekrar tekrar başlıyordum. Biraz detaylı araştırınca şu tarz bir bilgiye denk geldim. Bıraktıktan sonra (öncesinde içme sıklığınıza göre) ara ara istek gelecektir. Özellikle bağlı olduğu aktiviteler gerçekleştiğinde, veya vücutta o nikotin ihtiyacı hissedildiğinde. Bağlı olduğu aktivitelerden kastım da şu, genelde ne zamanlar içiyorsanız o zamanlar. Örneğin yemekten sonra, arkadaşlarla sohbet ederken, işten mola verdiğinizde, tuvalette vb. Fakat bu istek ilk başlarda uzun sürüyor ve sık sık geliyor. Sabrettiğiniz ölçüde süreleri kısalıyor ve seyrekleşiyor. 1 ayda bile büyük ölçüde azalıyor istek. 4 sene oldu dediğim gibi bırakalı. Sigara içen insanların yanında, yoğun stres altında olduğumda bile içme isteği gelmiyor inanın. Hatta sigara içen arkadaşlarımın nasıl koktuklarını farkedince "Ben de mi böyle kokuyordum?" diyorum. En önemli sır da şurada ki "Bugün 1 tane içeyim, sonra yine devam ederim. Ben iradeli biriyim." yalanını kendinize söylemeyin.
Eğer kararlı değilseniz bırakmayı deneyip yenilmiş hissetmeyin. Kararlı olun. Bir alışkanlığı terk etmenin en iyi yolu başka alışlanlıklar edinmektir. Sigara içme alışkanlığının yerine elektronik sigara vb. herhangi zararlı birşey koymayın tavsiyem. Sakız işe yarıyor, abartmamak kaydıyla kuruyemiş faydalı. Eğer yerine koyabiliyorsanız birkaç spor hareketi çok faydalı (veya yürüyüş). İlk birkaç hafta sigara içen insanların yanında bulunmamaya çalışın.
İnanın gözümüzde büyüttüğümüz kadar büyük bir konu değil. Biraz da güzel yanlarını anlatalım. Şimdi hayal edin;
Şu bir gerçek ki artık güzel kokuyorsunuz

Sigara içen arkadaşlar koku o kadar önemli mi kardeşim diyebilir ama bıraktığınızda sigara içenlerin nasıl koktuğunu gördüğünüzde önemini anlayacaksınız.
Vücudunuzdaki hantallık gidiyor. Yokuşları çıkarken tıkanmıyorsunuz. Normalde markete bile arabayla giderken kilometrelerce yürümek veya ayakta çalışmak sizi yormuyor, yıpratmıyor.
Cildiniz güzelleşiyor. Çok samimi söylüyorum kanınız temizlendiğinde derinizin rengi bile değişiyor.
Koku alma duyunuzun geliştiğini hissediyorsunuz ki aslında sadece normale dönüyor. Ama bu bile yaşam kalitenizi artırıyor.
Yediğiniz yemeklerin, meyvelerin lezzetini almaya başlıyorsunuz.
Daha sağlıklı bireylerin dünyaya gelmesine vesile oluyorsunuz.
Babası kalp krizi geçirmiş ve ölümden dönmüş biri olarak kalp damarlarınızın tıkanıklığının azaldığını, tansiyonunuzun normal seyrettiğini ve buna bağlı olarak sevdiklerinizle daha uzun bir hayat sürme ihtimalini de değerlendirin. İnanın böyle kötü bir olay yaşadıktan sonra bırakmak hiç mantıklı değil.
Ayrıca çocuklarınıza, yeğenlerinize, kardeşlerinize, sizden küçük kim varsa sizi rol model alabilecek onlara iyi bir örnek olabileceğinizi düşünün. Benim çevremde hemen herkes sigara içtiğinden bilinçaltımda bunun karizmatik falan olduğunu düşünüyordum. Ki hepimiz birilerine özenerek, merak duygusu ile başlamışızdır. Belki de kendimizi daha büyük/olgun hissetmek için bu pisliğe bulaşmışızdır. Bu kötü gidişata noktayı koymak bizim elimizde. İnşallah yardımcı olabilirim. Vakit ayırıp okuyan, kendisi için güzel birşeyler yapmak için gayret eden, sağlığını önemseyen herkese tavsiyelerimi dinlediği/okuduğu için teşekkür ederim. Yazım hatamız veya bilgi eksikliğimiz varsa affola.