Aslında "bazı" değil, ilk camiilerin çoğunluğu Petra yönüne dönüktür, yıkılanlar dahil ve yine eski camiilerin restore edilenlerinin çoğunluğunun yönleri düzeltilmiştir. Dan Gibson adlı yazarın çok uzun açıklamaları var bu konuda. Ben çok daha karmaşık bakıyorum ve gerçek Mekke aslında Petra olabilir diye düşünüyorum ve gerçekten sağlam gerekçelerim var. Hadislerde Mekke de olduğu bahsedilen çoğu yapı aslında Petra da hala ayakta, Uzza tapınağı gibi. Mekke tarihi öyle eski değil, İslamiyetten 100-150 sene sonra adı haritalarda görünüyor, Becca ve Mecca kelimeleri Arapça da aşırı benzer, altta görüldüğü gibi.

Ayrıca Mekke'de doğru düzgün mezar yok, onca insan yaşadı deniyor ama su yok, dağlar mağaralar deniyor öyle aman aman boyutlarda dağlık alan yok, hurmalıklar zeytinlikler ve hayvanlar için otlaklar deniyor öyle bir alan yok, İslam tarihi Halifelik Emevilerden Abbasilere geçtiğinde bir hayli değişiyor ve Hadis aktaranlar ne hikmetse o tarihlerden sonra çıkmaya başlıyorlar. Yanılmıyorsam Mekke ismi Kuran da 1 kere geçiyordu. Hadislerde adamın biri Müslüman olmuş gece vakti karısına söylemiş ve dışarı çıkıp derede abdest alıp karısı da Müslüman olmuş mesela, tapınağın yanından geçip dereye varmışlar ama öyle bir tapınak ve dere Mekke de mevcut değil ama Petra da var. Mekke'nin 2 girişi var derler, Petra bu şekilde, Mekkeye yılda 10 cm bile yağış düşmez ama otlaklar, ekili alanlar var denir, bu pek mümkün değil. Arabistan'ın en eski haritalarında Mekke adı geçmez, bu arada Kureyş kabilesine mensup kişilerin ataları günümüz Ürdün topraklarında, yani Petra ya sadece 40 km mesafede Humeyme yakınlarındadır. Eski zamanlarda Petra'ya Hac ziyareti yapıldığı Ürdün'de duvar yazılarında tespit edilmiş. Safa ve Merve tepeleri arasında bir yağmur oluğundan bahsedilir, Mekke'de bu yoktur, Petra da 2 tepe ise bu tanıma uyar. Hira mağarasının önceki dönem anlatıları şehrin üst kısmında olduğundan ve şehre baktığından bahsedilir, Mekke'de ise Hira mağarası olarak bilinen yer şehre 5 km mesafede bu şehre bakmaz. Ayrıca Mescid-i Haram etrafı yani sınırları taşlarla çevrili alandır, Mekke'de böyle sınır taşları bulunmamıştır ama Petra'da bu tanıma uyan nizami şekilde 20 civarı blok taş yapı vardır. Ayrıca Abdullah bin Zübeyr isyanı olarak bilinen bir durum var, Emevilere karşı ayaklanıp kendini Halife ilan eden birisi bu kişi ve yenildiğinde kara taş olarak bilinen Hacer-ül Esved'i taşıdığına inanılıyor. Kıble yönü konusunda çok garip iddialar ve tartışmalar var aslında. Kabe'nin mancınıklar ile yıkılması olayından sonra da isyan gibi bir durum yaşanıyordu yanılmıyorsam ve 3 farklı gruplaşma çıkıyor, 3. grup ilk ikiye uymayıp tam Petra ile Mekke arası bir yere bakacak şekilde camiilerini konumlandırıyorlar. Ayrıca Hendek savaşı olayında da Mekke normalde Medine'nin aşağısında ama ne hikmetse Medine'nin yukarısından yani Petra yönünden saldırılıyor, üstelik oradan gelecekleri bilinip hendekler kazılıyor. Son olarak Mekke hiçbir yere hiçbir şeye yakın veya merkez değildir ama kervan yolu üzerinde olduğu söylenir, ticaret merkezi denir ama asıl ticaret güzergahı üzerinde olan yer Petra'dır. Kısacası konuyu açan arkadaş, konu sandığından çok daha karışık olabilir. Sadece bu konu üzerine 10-12 saat uzunluğunda youtube yayını izlemiştim, google maps den camiilerin yönlerine tek tek bakılan bir yayın serisi de izlemiştim. Bilgi bilgidir, zarar gelmez.