carlito adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhabalar, varlık barışıyla alakalı şehrimde bulunan birçok mali müşavir ile görüştüm. Daha önce vergi mükellefiyetim yok ve yurtiçi varlık barışından yararlanmak istiyorum. Görüştüğüm kişilerden bazıları yarın bir gün inceleme gelirse sorun olabileceğini söylediler bazısı da varlık barışı yapılırsa o yılların kapanacağını, sorun olmayacağını söylüyorlar. Bu konuda net bilgi verebilecek mali müşavir var mı?
Son çıkan varlık barışı düzenlemesinde açıkça vergi mükellefiyeti olmayanların da yararlanabileceği belirtilmiştir.

Vergi incelemesinde müfettişler varlık barışını şu iki nedenle kabul etmiyorlardı:
1-Mükelleflerin % ... cüzi oranda vergi ödeyerek, kayıt dışı kazancını temizlemesi doğru değildir, hazine gelirlerini aşındırır. (bu iddiayı vergi mahkemeleri dikkate bile almadı)
2-Vergi mükellefi olmayanların varlık barışı kabul edilemez. (Bu ifadeyi vergi davalarında sadece bir kaç mahkeme dikkate aldı, %99 çoğunluğu ise bunu da dikkate almadı.)

Yeni kanunda; vergi mükellefiyeti olmayanların da bu düzenlemeden faydalanabileceği belirtildiği için yukarıdaki gerekçelerden birisi otomatik olarak elenmiştir.

Varlık Barışı yapsanız bile incelenme ihtimaliniz var ve bu inceleme neticesinde adınıza büyük ihtimalle vergi ve cezalar uygulanabilir. Fakat tecrübelerim, emsal vergi ve üst mahkeme kararlarını dikkate aldığımda, usulüne uygun doğru düzgün varlık barışı yapılırsa sizi her türlü vergi ve cezadan korur diye düşünüyorum.

En son vergi kaydı olmayan ve bir önceki varlık barışından faydalanan bir arkadaşınızın vergi davasında; vergi mahkemesi olumlu karar verdi, bir üst mahkeme olumlu karar verdi, rakamı büyük olan bir dosya Danıştay'a gidecekti fakat karşı taraf 30 günlük temyiz süresi içinde Danıştay'a gitmedi ve arkadaşınızın bütün vergi ve cezaları silindi.

Zaten varlık barışıyla ilgili forumda üst mahkeme tarafından onaylanmış ve kesinleşmiş onlarca vergi mahkemesi kararı var. Artık varlık barışı korur mu korumaz mı bu tartışmalar çoktan kapandı. Bitti. Gitti. Koruyor yani.