digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sıralamaların yükselmesinde anıormal bir durum yok.
Maalesef sınava hazırlanan öğrencilere artık sınavın ne olduğunu nasıl hesaplandığını ve nasıl yerleştirildiğini anlatmıyor herhalde kimse.
Geçen seneki başka bir sınavdı, girenler farklı tercihler yaptılar.
Geçen seneden referans alabilirsiniz ama geçen seneki sıralamalrı ve puanları emsal olarak gösterip bu seneki sınavdan kendinize hak çıkaramazsınız.

Üniversite sınavı bir seviye tespit sınavı değil bir eleme sınavıdır.
Yani bir maraton gibidir. Geçen sene 2 saat 20 dakikada maratonu bitiren adam 1. olduysa bu sizin bu sene 2 saat 20 dakikada bitirdiğinizde 1. olacağınız anlamına gelmez.

Siz tercih yaparken sizden daha başarılıların tercih ettiği bölümleri seçtiğiniz için açıkta kaldınız.
Eğitim sisteminde bir hata olduğu için değil.
Eminim 23 bin sıralama ile girebileceğiniz bilgisayar mühendislikleri vardır ama siz daha iyilerini istemişsiniz.
Ve sizden daha başarılılar da bu bölümleri istedikleri için sizin başarınız yetersiz kalmış ve açıkta kalmışsınız.

Eğitim sistemimizde bir sürü yanlış giden konu var.
Ama sizin açıkta kalmanızın eğitim sistemi ile hiç bir alakası yok.
Bu geçen senenin sınavı ile bu senenin sınavını karşılaştırmak ve buradan bir başarı ya da başarısızlık çıkarmak doğru değil.
Görüşleriniz için teşekkür ediyorum fakat bu sınavın doğru bir eleme sınavı olduğuna dahi katılmıyorum. Yine kuzenim üzerinden örnek vereyim bu sene MSÜ'de 400. oldu kendisi yine aynı şekilde tüm deneme sınavlarında çok iyi yapıyordu Koç TIP düşünüyordu kısmet olmadı, rahat ilk 1000'lik öğrenci 5000'e geriledi. Zaten ilk 1000 ile 5000 arasında pek fark yoktur net olarak buna eminim fakat sınavın bu kadar kolay olması iyi ve kötünün ayrımının yapılmasına engel oldu. Kendimden örnek vereyim ben iyi geometri yapamam yıl boyu hep şunu kurgulamıştım kafamda keşke geometri olmasaydı veya daha iyi bilseydim. Fakat o kadar kolaydı ki iyi bilenle benim aramdaki ayrım asla yapılamadı. AYT matematikte seçici soru yoktu, en zor kitapları tam olarak niye bitirdik biz? Daha zor bir sınavda belki sıralamam daha kötü / daha iyi olacaktı. 3.5 milyon kişiyi tartmak istiyorsanız yapmanız gereken sınav asla bu değildir. Geçen sene gibi olmasını temenni ediyorduk, tarihin en basit sınavlarından biri denk geldi.

Bu sene ayrıca sezon ortası sürenin artmasından bahsetmiyorum bile, sınav alenen kolaylaştırılmış oldu. İşime yaramıştır veya yaramamıştır bilmiyorum sonuç olarak TYT sınavının en can alıcı noktası olan, varsa hız avantajımızı da kullanamamış olduk. Zaten tüm kaderimizin 2 saat 20 dakikaya sığdırılması başlı başına bir hata.

Yine geçen sene mezuna kalıp bu sene tekrardan sınava giren kişiler isterlerse geçen sene girdikleri TYT sınavının sıralamasını kullanarak yalnızca yıl boyu AYT sınavına hazırlandılar. 102 netle 14 bin TYT sıralaması yapmışım bu sene. Geçen sene sınav zor olduğu için 95 yapan kişiler ilk 5000'e rahatlıkla girmiştir. Aynı kişi bu sene girse bu kadar yığılma olduğu için daha düşük bir TYT sıralaması yapıp genel sıralaması daha düşük olabilirdi. Ben bu sene herkesin çok yakındığı Türkçe'de 38/2 yaptım ama ben bunu seneye kullanamıyorum, çünkü kaldırdılar.

Son olarak da şuna tekrardan değinmek isterim, elbette sınavda benden öncekiler benim istediğim okulu tercih edip kontenjanı doldurmuşlarsa ben açıkta kalacağım. Bu normal bir durum, bunu göze alarak yaptık tercihimizi. 23 bin sıralama ile bana garanti gelebilecek minimum 50 tane okul var. Sorun bu okulların bana göre ve baktığımız zaman gerçekten niteliksiz olması. Önemli olanın kendimi geliştirmek olduğunun farkındayım, diplome dediğimiz şey aslında kağıt parçasından ibaret. Fakat insan eğitim aldığı yerin olanaklarının olmasını ve bunu kullanabilmeyi istiyor. Şehrimin en deneyimli koçlarından biri ile bu tercihleri yaptım yok yani okul yazamıyoruz, 3 büyük şehir + Kocaeli tercih yaptım gelmedi. Ben 23 bin sıralama ile büyükşehirlerde yazılabilecek mühendislik bulamıyorsam ben değil sistem utansın.

Tekrardan kıymetli görüşleriniz için teşekkür ederim.