kirgizmustafa17 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba, şu an bir kaç küçük işletmenin web sitesini yaptım ve yeni işler de aldım. Bu zamana kadar hep müşteri adına bir hosting firmasında üyelik açıp, bir paket alıp siteyi kuruyordum fakat yavaş yavaş müşteri sayım artınca bunların takibi ve maliyeti azaltmak için reseller almayı düşündüm. Ama şimdi bakıyorum bazı hosting paketlerinde 10 site, 50 site limit var. Benim için rahatlıkla yetecek sayılar bunlar. Bu paketleri alıp reseller gibi çalışabilir miyim? Reseller paket mi almak zorundayım?

Mesela hostinger'de böyle bir paket var. (https://www.hostinger.web.tr/web-hosting)

Burası da hostlab'ın wordpress hosting paketleri (https://www.hostlab.com/wordpress-hosting) ve gördüğünüz gibi 4/6 adet barındıralabilir site diyor.

Bu paketleri alıp 6 farklı müşterinin işini yapabilir miyim?

Son olarak da aşağıdaki gibi VPS almanın bana avantajı dezavantajı ne olacak? Reseller paketlerde hesap başına 1/2GB RAM ve 2 CPU vaadediliyor ama VPS'de toplam olarak 2GB Ram ve 2CPU verilecek, bu durumda 5-10 alt müşteri açınca siteler ağır olmaz mı?

Çok soru sorduğumun farkındayım fakat bir kaç gündür araştırmama rağmen sorularıma cevap bulamadım.
Reseller'da fark şu müşteriye hosting hesap açarsanız kendi kullanıcı adı ve şifreyle hosting paneline kendisi girebilir. Düz hosting alırsanız tüm siteleri tek bir hesap üzerinden kontrol etmeniz gerekir. Eğer müşterilerin hosting ile ilgisi yoksa düz hosting de iş görür ama adamlar bişeyler düzenlemek isterse kendilerine özel giriş paneli lazım o yüzden reseller almak şart gibi olur.

VPS de olay bir panel kurmanız lazım. Onda da durum aynı bir cyberpanel aa panel kurarak tüm siteleri yönetebilirsiniz. Yok müşterilerde kendilerine özel panelden giriş yapıp hostinglerini yönetebilsinler derseniz Plesk panel kullanabilirsiniz.

O 50-100 site olaylarına kanmayın hepsi kaynak kullanımı kadar limitli. 1 reselleri 1 site ile bile bitirecek bir duruma sokabilirsiniz. Hit fazladır eklenti çoktur 2. site bile kuramazsınız.

Kazancınıza göre bir planlama yapabilirsiniz. VPS herzaman daha yüksek hit tutar ama ondada hat hızı önemli. Hat hızı yüksekse 1gb ramli1 cpu 1 vpsye 7-8 wordpress rahat kurulut. Gerekli optimizasyonlar yapılırsa bu sayı 15e bile çıkar.

Ben sizin yerinizde olsam contabodan vps kiralarım plesk kurarım. En uygun ve en avantajlı o olur. 4cpu 8gb ramli makinalar ayda €4.99 baslıyor. Dünya kadar wordpress kurarsınız bu makinalara.

Panel konusunda biraz araştırma yapmanız lazım ne panel kullanacaksınız müşteriler hostinge girmeyecekse cyberpanel kurun geçin. Ya da plesk panel onuda deneme lisasnları ile sürekli ücretsiz kullanabilirsiniz. Hem de müşterilerin kendi paneli olur.

Reseller hostiing filan bunlar çok performanslı değil. Hergün kesinti yaşarsınız. Kimse senelik 200 300 lira kesintisiz o kadar siteyi barındırmaz.