bu sorunun cevabını bulacağın son yer burası ve ekşi sözlüktür herhalde. ama dilim, elim döndükçe bi şeyler yazayım. umarım en az 1 kişi okur.

basit düşünmek lazım. materyalist/pozitivist düşünceyle bakınca gözle göremediğin şeyleri veya cevapları bulamazsan o şeyde sorun olduğunu düşündürür. sana bunu dikte eder. bilim pozitifse ve gözle görülüyorsa muteberdir ve kabuldür. göremiyorsan o zaman yoktur ve din yalandır, uydurmadır. bu basit mantıkla bilimin ilmi alt ettiğini iddia ederler. peygamberlerin mucizelerini akılla veya mantıkla açıklayamazsın. gökten kurbanlığın gelmesi, oğlunu kurban etmesi, miraç'a yükselme vs. inanç gereği inandım ve itaat ettim dersin. inancın temeli esasen budur. Allah sana iyi kul olmayı ve başarırsan cennetini vaat eder. kurallarım şunlardır der kitap gönderir. benim temsilcim şudur der, resul gönderir. anlaşılması için hayata tatbik edilmesi için sünnet ortaya çıkar. bazı durumlar dönemine göre anlaşılmadığı için ilimler gelişir ve hadislere göre yorumlanır vs. dinin sana ihtiyacı yoktur. senin inanmaya, hayatın bir sınav olduğuna ve kul olmak için kitap'ta yazana uyman gerekir. gene başa dönerek diyorum ki, inanç budur. yoksa öldüğünde ölmüş olmanın bile farkında olmayacağız ki der, deizme veya türevlerine inanma-ma-ya devam edersin.

benzer bi soru benim de zihnimde var ama bu soruyu sorabileceğim, bu kafayı anlayabilecek birilerini bulamadığım için öyle kenarda bekliyor. mantıklı cevap gelir mi, bir kaynağa göre mi gelir emin değilim. ama Yaradan bize inançlı olmayı emreder. bu aradığım soruyu bulamayınca deist olacağım anlamına gelmez. doğru soruyu soramadın, doğru yere soramadın, doğru doğru doğru. yanlış sorulardan doğru cevap çıkmıyor ne yazık ki.

Allah hepimize İslam'ı doğru ve anlamlı yaşamayı nasip etsin.