Acizane ben de cevap vermek isterim.

Sorunuzun mantığı doğru. Allah adaletli ise neden beni Müslüman bir ailede, diğer kişiyi neden Hristiyan yarattı? Ya da birini engelli diğerini sağlam? Ya da birini zengin diğerini fakir?

Birincisi aslında Allah Hz Adem'i yarattı ve tüm insanlar Müslümandı. Bu insanların seçimi, atalarının din değiştirmesi çocuklarının başka dinden olmasını sağladı. Yani bugün Hristiyan olan bir bireyin aslında örnek amaçlı söylüyorum 20 nesil öncesi dedesi Müslümandı. Kişinin dedesi başka bir dine geçince, çocukları da o dinden oldular.
Daha iyi anlaşılması için başka örnek vereyim. Bir babanın 5 oğlu olsun. 100lira malını 5 çocuğuna eşit şekilde paylaştırsın. Çocuklardan bir kısmı çalışsın çabalasın ve torunlarına 30ar lira bıraksın. Babanın diğer çocukları ise 20lirayı 5 liraya indirsin ve torunlarına miras bıraksın.
Bu durumda çocuklarına eşit şekilde 20TL dağıtan dedeyi, torunlarının bende 5TL diğerlerinde neden 30TL var diye suçlaması ne kadar mantıklı olur?

İkincisi eşitlik.
Her insanın eşit olmasını düşünürsek Allah'ın bir dünya kurması ve insanları bir sınava tabi tutması imkansız olurdu. O zaman herkes aynı boyda, aynı zenginlikte, aynı zekada olmalıydı. Aynı şeyleri sevmeli, aynı yerde yaşamalı hatta cinsiyeti bile olmamalıydı.
Böyle bir dünya düşünülemez bile.
Ayrıca insanların çok fazla özelliği (ilk maddede anlattım) atalarının seçimlerinden geliyor.
Diğer taraftan bir katsayı olacağını da düşünüyorum. Engelli bir insanın namazdan alacağı sevapla, vücudunda sorun olmayan bir insanın sevabı farklı olacak.

Üçüncüsü
Hristiyan bir ülkede yaşayan ömrü boyunca iyilik yapan bir insan, Müslüman olmadığı için cehenneme gidecek ama Türkiye'de her türlü kötülüğü yapan ama Elhamdülillah Müslüman'ım diyen kişi cennete gidecek mi?
HAYIR!
Bir kişi doğru tebliğ ile karşılaşmadan önce ölürse dinden sorumlu tutulmaz.
Ancak İslam doğru şekilde tebliğ edilmesine karşın Allah ve Resulu'nu tanımamakta ısrar ettiyse o durum başka.
Diğer taraftan tam sorunuz ile ilgili ayet var paylaşıyorum.

Alıntı
Hucurat Suresi 14.Ayet
Bedevîler “İman ettik” dediler. De ki: “İman etmediniz. (Öyle ise, “iman ettik” demeyin.) “Fakat boyun eğdik” deyin. Henüz iman kalplerinize girmedi. Eğer Allah’a ve Peygamberine itaat ederseniz, yaptıklarınızdan hiçbir şeyi eksiltmez. Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”
Ayetin neden gönderildiğine gelince.
Alıntı
Yerleşim bölgeleri dışında göçebe olarak yaşayan Arap kabileleri Hz. Peygamber’e geliyor, sosyal yardımlardan pay almak için kendisine boyun eğiyor, teslim oluyorlardı. Bu davranışlarını “iman etmiş olmak için” yeterli saymaları, kendilerini mümin olarak göstermeleri üzerine bu âyetler gelmiştir.

Diğer sorunuz "... lakin öldükten sonra gelen melek dinin nedir sorusu sorduğunda kişi buna İslam dedikten sonra..."
bunun cevabı da ayetlerde var.

Ankebut Suresi 2.Ayet
Alıntı
İnsanlar, “İnandık” demekle imtihan edilmeden bırakılacaklarını mı zannederler.
Yasin Suresi 65. Ayet
Alıntı
İşte o gün ağızlarını mühürleriz, Bizimle elleri konuşur, ayakları da yaptıklarına şahidlik eder.
En doğrusunu Allah bilir.

Acizane tavsiyem deistim demeyin İnsana ölümün ne zaman geleceği belli değil. Sorgulayın araştırın inşallah gerçek İman'a ulaşın.

Allah sizi sevsin, sevdirsin, sevindirsin.